Avrupa Parlamentosu seçimlerinin kazananı kim oldu?

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 16:01
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 16:01
https://www.qha.com.tr/
http://qha.com.tr/haberler/avrupa-da-artan-fasist-gosteriler-neyin-habercisi/26776/

Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihlerinde gerçekleşti. Parlamentoda yeni dağılıma bakıldığında ilk belirlemelere göre merkez sağ ve sol partilerin büyük kayıp yaşaması dikkat çekerken; Avrupa'da aşırı sağın yükselişi sürüyor.

Avrupalı seçmen yüzde 51 katılım oranıyla (2014'te yüzde 42) ile sandığa son 20 yılın en yoğun ilgisini gösterdi. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde beklendiği üzere geleneksel merkez sağ ve merkez sol partiler büyük kayıp yaşadı. İlk sonuçlar, Avrupa Parlamentosundaki en büyük grup olan Avrupa Halk Partisi (PPE) 179 sandalyenin sahibi oldu. Bu sonuçla PPE, 2014 seçimlerine göre sandalye kaybı yaşıyor.

KOLTUK SAYILARI DEĞİŞTİ

Yine, Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar Grubu (S&D) da 150'de kaldı. Sosyal Demokratlar 2014 seçimlerinde 191 sandalye kazanmıştı. Öte yandan, aşırı sağcıların çıkışının beklendiği ancak Yeşiller'in özellikle Almanya ve Fransa'daki büyük başarısı ile bu grubun mevcut 50 sandalyesini 70'e çıkardığı gözlendi.

SEÇİLEN TÜRK PARLAMENTERLER

Diğer taraftan Avrupa Parlamentosu (AP) üyeliği için yarışan bir çok Türk kökenli aday da bulunuyor. AP seçimi ilk sonuçlarına göre en az 4 Türk siyasetçi Avrupa Parlamentosunda görev yapacak. Bu isimler ve partileri şu şekilde: Özlem Alev Demirel (Sol Parti/Almanya), Kuzey Kıbrıs Türkü Niyazi Kızılyürek (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ana muhalefet partisi AKEL (Emekçi Halkın İlerici Partisi) , İsmail Ertuğ (Sosyal Demokrat Partisi/Almanya) , Engin Eroğlu (Serbest Seçmenler Partisi/Almanya).

http://qha.com.tr/haberler/almanya-icin-urkuten-tablo-internetten-propaganda-yapiyorlar-silahlara-duskunler/28832/