Antalya’da Rus istilası: Seferberlik bitince gerçekten geri dönecekler mi?

Antalya’da Rus istilası: Seferberlik bitince gerçekten geri dönecekler mi?

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2022 02:03
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2022 02:03
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da seferberlik ilan edilmesiyle birçok Rus vatandaşı, ülkeden kaçmaya başladı. Antalya’da ev alımı ve kiralama yapmak isteyen Rusların oranında artış gerçekleşti. Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İşbirliği Odası Başkanı İsmail Çağlar ve Antalya'daki emlak ofisi sahipleri konu ile ilgili Kırım Haber Ajansına konuştu. Seferberlikten sonra ev talebinde bulunan Rusların yüzde 20 arttığı öğrenilirken, Antalya'da hatrı sayılır bir seviyeye gelen Rusların "istila" tehlikesi her zamankinden daha fazla.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki hafta Rusya genelinde kısmi seferberlik ilan etmişti. Ukrayna topraklarını işgal eden Rusya'nın, Ukrayna ordusu karşısında ciddi yenilgiler alması bu kararın alınmasındaki en önemli neden olarak gösterildi.

Seferberlik ilanından sonra yüz binlerce kişi Rusya’dan ayrılmak için izdiham yaratmıştı. Rusya’ya sınırı olan ülkelere kaçan insanlar uzun kuyruklar oluşturdu. Ülkeden ayrılamayan birçok kişi ise, seferberliğe katılmamak için türlü yollar aradı. Hatta, intihar eyleminde bulunan bile oldu.

SEFERBERLİKTEN KAÇANLAR ANTALYA'YA AKIN ETTİ

Putin, işgal altına aldığı bölgelerdeki insanları yasa dışı seferberliğe katılmaya zorladı. Kırım’da 60 bin kişiyi kendi isteği dışında askere aldı. Seferberliğin hemen ardından Rusya'da Türkiye uçak seferleri hızla tükendi. Türkiye’ye gelen en az 440 bine yakın kişinin rotası, Rusların turizm tercihi olan Antalya oldu. Antalya'ya ciddi bir kitle akın etti.

Özellikle, sahil beldelerinde Rusların sayısı ise ciddi seviyelere yükseldi. Türkiye'nin gözde tatil beldesi Antalya Kaş'ta o kadar çok Rus görüldü ki, Kaş sakinleri, yaratılan istila ve fiillere tepki gösterdi.

Antalya Emlakçılar Oto Galericiler ve İşbirliği Odası Başkanı İsmail Çağlar, konu ile ilgili Kırım Haber Ajansına konuştu. Çağlar, sözde seferberlikten sonra Rusların Antalya’ya gelmesiyle ev alımlarında ve kiralamalarında yüzde 20 artış olduğunu söyleyerek; Rusların kolayca ikametgah alabildiğini sadece üç bölgeden ikametgah alamadıklarını ifade etti.

SEFERBERLİK BİTİNCE GERİ DÖNECEKLER Mİ?

İsmail Çağlar, “Ruslar genellikle ev kiralıyor, alım var ama çok fazla değil. Çoğunluğu buraya üç beş aylığına geliyor. Ev kiralama yönünde daha çok artış görüldü. Seferberlik biter bitmez geri döneceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Çağlar, 6 bin üyelerinin olduğunu fakat dışarıda 10 bine yakın hiçbir kaydı bulunmadan çalışan birçok yabancı insanın olduğunu bunların arasında Rusların da bulunduğunu ifade ederek, bu insanların kendi dilinden insanları bularak kandırdığına değindi. Çağlar, sözlerine şöyle devam etti:

“Antalya’da yabancı olarak gerçekten çok iş yapan var. Kendi WhatsApp gruplarını kurarak kendi aralarında alışveriş yapıyorlar. Bu insanlar bizden ev alırken döviz bırakıyorlar diye düşünülüyor ama burada aracılık yapanlar bizim paramızı alıp kendi ülkesine götürüyor. Antalya’da kayıt dışı çalışanların önüne geçilmesi gerek”

UKRAYNA VATANDAŞLARI ÜLKELERİNE GERİ DÖNÜYOR

Kırım Haber Ajansının Antalya’da bir emlak ofisinden aldığı bilgiye göre, sezon başında başlayan yoğunluk seferberlikten sonra da devam etti. İsmini vermek istemeyen emlak ofisi sahibi, fiyatlarda ciddi bir artışın olmadığını ileri sürdü.

Antalya’daki emlak ofisi, 24 Şubat’ta Rusya tarafından başlatılan savaştan sonra Antalya’ya gelen Ukrayna vatandaşları ile birlikte talep artışının olduğunu fakat şu anda Ukraynalı vatandaşlarından çoğunun ülkesine döndüğünü belirtti.

"RUSLAR SOKAKTA KALIYOR"

Kırım Haber Ajansının ulaştığı Antalya’da yaşayan bir vatandaştan edinilen bilgiye göre, zengin ve orta düzey sınıfın Antalya’ya yerleştiğini, Putin'in ilan ettiği seferberliğin ardından fakir sınıfın da ülkesini bırakıp Türkiye’ye geldiği ifade etti. Hatta, Antalya sokaklarında kalan çok sayıda Rusun olduğu bilgisi alındı. Antalya’ya sığmayan Rusların çevre illere de gitmeye başladığını, ekonomik durumları kötü olanların diğer şehirlerde daha ucuza ev bulacaklarını düşünerek gittiklerini söyledi.

BÖYLE GİDERSE KAŞ’IN YENİ ADI “KAŞETERİNBURG”

Öte yandan, sosyal medyada paylaşım yapan bir kişi, Antalya'nın Kaş ilçesinde çok fazla Rusun bulunduğunu bildirdi. Paylaşımda, “Kaş’ta o kadar çok Rus var ki, Rus polisi gelip Türklere pasaport sorsa yadırgamam. Hatta Putin şu an Kaş’ta referandum yapsa Kaş Rusya’ya katılır. Her yer Rus emlakçı, her yer Rus tabelası. İlçenin adı yakında Kaşeterinburg olacak az kaldı” sözlerine dikkat çekti. Paylaşımının devamında işlerin çok ciddi bir boyuta geldiğini, Rusların ikametgah almak için evleri 3 4 katı fiyatlara kiralamaya başladıklarını ifade etti.

Sosyal medya kullanıcısı, “Ev sahipleri de Türk kiracılarını patır patır çıkartıyor. Gerçek anlamda işgal var. Memur, polis, doktor vs herkes buradan tayinini istiyor. Çünkü artık burada Türklerin geçinmesi imkansıza doğru gidiyor. Koca Kaş Devlet Hastanesinde toplamda sadece 3 tane uzman doktor var. Çünkü tüm doktorlar pahalılıktan dolayı kaçtılar ve gelmek istemiyorlar” sözlerini sarf ederek, “Kaş’taki çoğu mekan (bar, restoran, pansiyon vs) çalıştıracak eleman bulamıyor. Çünkü çalışacak olan kesim buradan kaçtı gitti. Türk yok burada artık. Kaş kalite açısından dibe vurmak üzere. Hatta vurdu" dedi.