Ankara'da Ukrayna Büyükelçiliğinden Kırım'ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü programı

Ankara'da Kırım'ın Rus İşgaline Karşı Direniş Günü etkinliği

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 16:35
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 16:35
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği, Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü kapsamında Ankara'da, Rusya'nın Kırım'da işlediği insan hakları ihlalleri ve baskıları ele alan "Babamı Geri Ver" belgeselinin Türkiye galasını gerçekleştirecek.

Ankara'da 25 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna Büyükelçiliği tarafından Kırım'ın Rus İşgaline Direniş Günü etkinliği düzenlenecek. Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinin düzenlediği programın açılış konuşmalarını, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin gerçekleştirecek.

Kırım'da işgalci yönetimin baskılarına maruz kalan Rus esaretindeki Kırım Tatarları ve diğer siyasi tutsakların durumunu anlatan "Babamı Geri Ver" belgeselinin galasının da yapılacağı programa ilişkin Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"25 Şubat 2022 Ukrayna Büyükelçiliği, Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol şehri İşgaline Karşı Direniş Günü kapsamında "Babamı Geri ver" belgeselinin Türkiye galasını düzenleyecektir. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi (Kyiv) Başkanlarının yanı sıra Türkiye'nin kamu ve bilim çevrelerinin temsilcilerinin konuşmalarının yer aldığı etkinliğe sizi de davet etmekten mutluluk duyuyoruz. Etkinlik 25 Şubat saat 10:30'da Türkiye Milli Kütüphanesi'nin büyük konferans salonunda düzenlenecektir"

Ankara'daki program, 25 Şubat 2022 saat 10.30'da Milli Kütüphane'de gerçekleşecek. Program çerçevesinde düzenlenen panelde ise konuşmacı olarak, TRT Muhabiri Gönül Şamilkızı, Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Zarema Bariyeva olacak. Panelin moderatörlüğünü Doç.Dr. Filiz Tutku Aydın yapacak.

KIRIM TATAR HALKININ ANA VATANI KIRIM SEKİZ YILDIR RUS İŞGALİ ALTINDA

İşgalci Rus askerleri Kırım’a ilk olarak, 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Sekiz yıl önce, sabahın erken saatlerinde plakaları sökülmüş askeri araçlar ve rütbe işaretleri taşımayan silahlı milisler Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirmeye başladı.

Rus propaganda medyalarında “Kırım Özsavunması” oldukları iddia edilen, kamuflaj giymelerinden hareketle “kibar yeşil adamlar” olarak da adlandırılan Rus askerleri ve onların yanında gezen işbirlikçi milisler, yarımadanın kontrolünü yasa dışı olarak ele geçirdi. Rus propaganda mekanizmasınca işgal, sözde “bağlanma” adı altında legalleştirilmeye çalışılsa da dünya kamuoyu bu adımı asla tanımadı.

SİLAHLARIN GÖLGESİNDE SÖZDE REFERANDUM

Rus işgalinin akabinde 2014 yılının Mart ayında düzenlenen sözde referandumda Kırım sakinlerinin yarımadanın Rusya’ya bağlanması konusunda iradesini “özgürce” tecelli ettiği ileri sürüldü. Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve dünyanın birçok ülkesi, Kırım’da yapılan sözde “kendi kaderini belirleme referandumunun” sonuçlarını kabul etmeyi reddetti. Ukrayna, Kırım’ı geçici olarak işgal edilen bölgesi olarak kabul ediyor.

Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde, 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Sivastopol’ün (Akyar) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti. Dönemin Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ilgili yasayı 7 Ekim 2015 tarihinde imzaladı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya’nın Kırım’ı işgal etmesi ve Ukrayna’ya yönelik politikası dolayısıyla Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlar uyguladı. Kırım’ın işgalinden sonra Ukrayna’nın Donbas bölgesinde Rusya tarafından desteklenen teröristler ile Ukrayna askerleri arasında çatışmalar başladı.

YARIMADADA 8 YILDIR BASKI VE ZULÜM DEVAM EDİYOR

Rus işgaliyle adeta “açık hava cezaevi”ne dönüşen Kırım yarımadası, bir yandan silahlandırma hamleleriyle dünyayı tehdit eden askeri bir üs haline getirildi. Diğer yandan da işgale direnen Kırımlılar baskı mekanizmasının sürekli hedefi haline geldi. Yarımadada 2014’ten beri Rus işgalini onaylamadıklarını ifade eden ve tutumlarıyla belirten Kırım Tatarları başta olmak üzere Ukrayna’ya bağlı kalmak isteyenler, kaçırılmalarla, düzmece davalarla, keyfi baskın ve sorgularla korkutulmaya çalışılıyor.