Amerikan ordusundan Ukrayna Deniz Kuvvetlerine Özi'de komuta merkezi

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2019 17:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.10.2019 17:42
https://www.qha.com.tr/

Amerikan Ordusu Ukrayna’da askeri varlığını artırıyor. Amerikan Deniz Piyadeleri devam eden NATO Karadeniz tatbikatı kapsamında, Ukrayna Deniz Kuvvetleri ile karada ortak tatbikat gerçekleştiriyor.

Odesa (Odessa) bölgesinde süren tatbikatta, sürpriz bir gelişme yaşandı. Dinyeper nehri deltasının Karadeniz'e döküldüğü stratejik önemdeki Oçakiv’de ( Özi ), Amerikan Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı (EUCOM) Mobil İstihkam Taburu tarafından, Ukrayna Deniz Kuvvetleri için inşa edilen komuta merkezi, tören ile Ukrayna'ya teslim edildi.

Oçakiv’de  ( Özi ) Donanma Harekat Merkezi olarak kullanılacak binanın inşasıyla eş zamanlı olarak Özi Limanı'nın askeri amaçlı kullanılmak üzere modernleştirilmesi çalışmaları da hız kazandı. Özi Donanma Harekat Merkezi, donanma eğitim ve bakım merkezi olarak Amerikan Deniz Kuvvetleri ile eğitim amaçlı hizmet verecek. Oçakiv’deki limanda Amerikan Deniz Kuvvetlerinin sürdürdüğü modernleşme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, NATO ve Amerikan gemilerinin eğitim amaçlı olarak deniz üssünü kullanması bekleniyor.

TARİHİ ÖZÜ KALESİ

Özi, Osmanlı imparatorluğu döneminde kale ve limanı ile Dinyeper Nehri ( Özi Nehri ) deltası ve Karadeniz’i denetleyen önemli bir askeri üs olarak biliniyordu. 1737 yılında Mareşal Burkhard Christoph von Münnich  tarafından 150 bin kişilik bir Rus ordusu ile işgal edildi. Kale komutanı Yahya Paşa savaş sonrasında esir oldu. Özi kalesi savaştan sonra yıkıldı ve 30 bin Osmanlı ve Kırım Tatar askeri işgal esnasında şehit oldu.