Almanya: Rusya’nın son adımlarının ardından Kuzey Akım 2’ye ruhsat verilmesi artık imkansız

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2022 18:16
Haber Güncellenme Tarihi: 22.02.2022 18:16
https://www.qha.com.tr/

Rusya'nın sözde cumhuriyetleri tanımasının ardından Almanya Başbakanı Olaf Scholz, "Rusya’nın son adımlarının ardından Kuzey Akım 2’ye ruhsat verilmesi artık imkansız, durumu değerlendirmeliyiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözde Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetlerinin “bağımsızlığını” tanıma kararının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz Almanya'nın kritik Kuzey Akım 2 kararını açıkladı. Scholz, "Rusya’nın son adımlarının ardından Kuzey Akım 2’ye ruhsat verilmesi artık imkansız, durumu değerlendirmeliyiz" dedi. Scholz, Rusya'nın kararının ciddi bir uluslararası hukukun ihlali olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası toplum Rusya'nın haksız kararına cevap vermelidir" ifadelerini kullandı.

UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI KULEBA: ALMANYA'NIN KUZEY AKIM 2 SERTİFİKASINI ASKIYA ALMASI DOĞRU BİR ADIM

Ukrayna dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Almanya'nın Kuzey Akım 2 (Nord Stream 2) sertifikasını askıya alma hareketini memnuniyetle karşılıyorum. Bu, mevcut koşullarda ahlaki, politik ve pratik olarak doğru bir adımdır. Gerçek liderlik, zor zamanlarda zor kararlar anlamına gelir. Almanya'nın hamlesi bunu kanıtlıyor." ifadelerini kullandı.

KUZEY AKIM 2 PROJESİ

Toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar Euro olan Kuzey Akım 2 projesiyle yılda 55 milyar metreküp Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya taşınması planlanıyor.

Eylül 2021'de Rus şirketi Gazprom liderliğinde inşaatı tasarlanan ve tamamlanan Kuzey Akım 2 projesinin ruhsatlandırma çalışmaları 8 Eylül'de başladı ve halen devam ediyordu. Ukrayna, mevcut durumda transit ülkesi olarak önemli bir konumda iken, Kuzey Akım 2 ile bu ülkenin devre dışı kalacağı görülüyor.

Polonya ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinden elde edilecek transit gelirlerin kaybedileceği anlamına gelen proje, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in önemli bir projesi olarak biliniyor. Rus gazının, AB'ye Ukrayna ulaşım ağından bağımsız olarak gönderilmesi Rusya için kritik önem taşıyor.