Alıkonulan 3 Kırım Tatar siyasi tutsağa zorunlu psikiyatri muayenesi

Alıkonulan 3 Kırım Tatar siyasi tutsağa zorunlu psikiyatri muayenesi

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2019 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2019 16:30
https://www.qha.com.tr/

Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütüne üye olmakla suçlanan üç Kırım Tatar siyasi tutsak zorunlu psikiyatri muayenesine gönderildi.

Müvekkili Arsen Abhairov ile hapiste görüşen avukat Edem Semedlâyev’in Kırım Haber Ajansı'na (QHA) aktardığına göre muayene kararı hakkında bilgi aldıktan sonra avukat psikiyatri hastanesine gitti. Abhairov, Semedlâyev'e kendisini iyi hissettiğini ve bir psikiyatri hastanesine yerleştirilmesini onurunu küçük düşürdüğünü düşündüğünü söyledi

Arsen Abhairov dışında psikiyatri kliniğinde şu anda Rustem Emiruseinov ve Eskender Abdulganiyev bulunuyor.

Avukat Semedlâyev bu durumu cezalandırma amaçlı psikiyatri olarak gördüğünü söyleyerek, “Klinikte herhalde 28 gün tutulacaklar. Bu dava çerçevesinde, psikiyatri muayenesinden geçmenin zorunlu olmadığını belirtmek isterim” dedi.

İŞGALCİLER TUTUKLULUK SÜRELERİNİ UZATTI

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, 14 Şubat 2019 tarihinde işgalci güçler tarafından; Kırım’ın Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasındaki baskınlar sonrasında alıkonulan Kırım Tatarları; Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov’un tutukluluk sürelerini uzattı.

Kırım Dayanışması Teşkilatından yapılan açıklamada, üç Kırım Tatarının tutukluluk sürelerinin 13 Eylül 2019 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi.

Ayrıca savunmanın, tutukluluk kararını ev hapsi ile değiştirme talebi sözde mahkeme tarafından reddedildi.

İŞGALCİ RUSYA’DAN SÖZDE RADİKAL ÖRGÜT SUÇLAMASI

14 Şubat 2019 tarihinde, işgalci güçler Kırım’ın Büyük Onlar (Oktyabrskoye) kasabasında yaşayan bir dizi Kırım Tatarının evine baskın düzenleyerek, arama yaptı. Arama sonrasında, Eskender Abdulganiyev, Arsen Abhairov ve Rüstem Emirüseinov gözaltına alındı.

İşgalci mahkeme, ilk duruşmada Kırım Tatarları hakkında tutuklama kararı aldı. İşgalciler, üç Kırım Tatarını “Rusya’da yasaklı olan bir örgüte katılmakla” suçladı.

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ukrayna’nın ana kısmında faaliyete başlayan Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığının, Kırım Tatarları Reşat ve Rüstem Emirüseinov, Arsen Abrahirov, İzet ve Eskender Abdulganiyev’in evlerinde düzenlenen yasa dışı arama dolayısıyla soruşturma açtığı bildirilmişti.