AKPM'nin skandal Rusya kararına hangi ülkeler destek çıktı?

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2019 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 14:40
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), dün akşam gerçekleştirilen oturumda skandal bir karara imza atarak, 2014'te Kırım'ı yasa dışı bir şekilde işgal etmesinin ardından Konsey'deki hakları elinden alınan Rusya'nın geri dönmesini sağlayan tasarıya onay verdi.

İşgalci Rusya delegasyonunun, Konsey'e dönüşünün önünü açan karar için; 118 milletvekili "evet", 62 milletvekili "hayır" ve 10 milletvekili de tarafsız oy kullandı. AKPM'de onaylanan yasa tasarısı, ülkelerin oy hakkı ve ülke delegasyonlarının onayı konulu iç tüzük değişikliğini öngörüyordu.

UTANÇ VERİCİ KARARA DESTEK VEREN ÜLKELER KİMLER?

Avrupa Konseyinin sitesinde yayınlanan oylama sonuçlarına göre kararı heyet olarak destekleyen ülkeler şu şekilde; Azerbaycan, Fransa, İspanya, İtalya, Norveç, Avusturya, Slovakya, Portekiz, Sırbistan ve Türkiye.

Oylamada dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise; İsviçre, Almanya, Moldova, Çekya, Ermenistan ve Hollanda heyetlerinde yer alan üyelerden bir kısmının, Rusya’nın AKPM’ye geri dönmesine destek vermesi oldu.

TÜRKİYE, RUSYA'NIN AKPM'YE DÖNMESİ KARARINA HEYET OLARAK "ONAY" VERDİ

Avrupa Konseyindeki oylamaya katılan Türk delegasyonunda; AK Parti Ankara Milletvekili, Ukrayna-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Yıldırım Tuğrul Türkeş, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Akademisyen Yunus Emre, CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem ve HDP Milletvekilleri Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca yer aldı.

Oylamaya katılan Türkiye heyetinin tamamı, AKPM'deki skandal kararı onaylayarak, "evet" oyu verdi.

SADECE İKİ ÜLKENİN HEYETİ OYBİRLİĞİYLE KARARA KARŞI ÇIKTI

Ukrayna ve Gürcistan heyetleri hayır oyu verdi.

Öte yandan, Polonya, Litvanya, Letonya, Estonya, Birleşik Krallık ve İsveç heyetleri ise karara, çoğunlukla karşı çıkan ülkeler arasında yerini aldı.

UKRAYNA BAŞBAKANI GROYSMAN'DAN SKANDAL KARARA TEPKİ

Ukrayna Başbakanı Volodımır Groysman da, Facebook üzerinden bir açıklama yaparak, AKPM'nin Rusya kararına tepki gösterdi. Groysman yaptığı açıklamada, “Rus heyetinin AKPM’ye geri dönmesi; saldırgan ülkenin zaferi ve uluslararası hukuk normlarının tamamen ihlal edilmesidir. Donbas’taki on binlerce insanın ölümü, mahvedilen yüz binlerin hayatı ve Kırım’ın yasa dışı işgali, geçici anlaşmalar uğruna feda edilmemeli. Uzlaşma yapılmamalı.” dedi.

İRİNA GERAŞÇENKO: PARA, PRENSİPLERDEN DAHA AĞIR BASTI

AKPM’nin yaptırım prosedürünü değiştirmesi konusunda yapılan oylamayı yorumlayan Ukrayna milletvekili İrina Geraşçenko, “Örgütün 118 milletvekili Rusya’nın ödemeleri yapması ve AKPM’nin hiçbir kararına uymaması için evet oyu kullandı. Onlar için para prensiplerden daha önemli oldu. Bundan sonra bu 118 siyasetçi siyasi tutsaklara yapılan işkencelerden, Donbas ve Kırım’da Ukrayna vatandaşlarının öldürülmesinden sorumlu. Avrupa Konseyi’nin bu korkunç kararını, bugün 25 Haziran’da Rusya’nın BM Deniz Hukuku Mahkemesinin kararına uyarak denizcilerimizi serbest bırakması gerektiği bir günde kabul etmesi çok sembolik. Rusya kararı yerine getirmedi.” ifadelerini kullandı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinin, iç yönetmeliğinde yaptığı söz konusu değişiklikle beraber yeniden oy kullanma hakkını elde eden Rusya, 2014'ten bu yana Konsey'e temsilci göndermemişti.