Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temeli törenle atıldı

Akkuyu Santral Üçüncü Blok Temel Atma Töreni gerçekleştirildi. Türkiyenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene video konferansla katıldı. "Nükleer enerji de enerji politikamız bakımından özel bir yere sahiptir. Hedefimiz enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemektir." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik arama çalışmalarımızdan da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz." dedi.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2021 19:16
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2021 19:16
https://www.qha.com.tr/

Akkuyu Santral Üçüncü Blok Temel Atma Töreni, Mersin'in Akkuyu ilçesindeki tesiste gerçekleştirildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törene video konferansla katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer enerjinin Türkiye'nin enerji politikası bakımından özel bir yere sahip olduğunu kaydetti.

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin inşasının başlaması dolayısıyla düzenlenen temel atma töreni bugün gerçekleştirildi. Akkuyu Santral 3. Blok Temel Atma Töreni 'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus mevkidaşı Putin de video-konferans yöntemiyle katıldı. "Ekonomik büyümemize bağlı olarak enerjiye güvenilir, kesintisiz ve uygun fiyatlı erişim ihtiyacımız da artıyor." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Enerjiye yapılan yatırım geleceğe yapılan yatırımdır anlayışıyla bu alandaki projelerimizi çeşitlendirmeye çalışıyoruz. Bu süreçte özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye büyük önem veriyoruz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında ortaklık sonucu kuruldu. Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden santralin ilk ünitesinin temeli 3 Nisan 2018'de atıldı. Bugün gerçekleşen temel atma törenine, Rusya devlet başkanı Putin de video konferans yöntemiyle katıldı.

"DOĞU AKDENİZ'DEN DE MÜJDELİ HABERLER ALMAYI ÜMİT EDİYORUZ"

Türkiye'nin 2020 yılında neredeyse tamamı yenilenebilir kaynaklı 4900 megavatlık ilave kurulu gücü devreye aldığını ifade eden Erdoğan, "Karadeniz’deki 405 milyar metreküplük doğalgaz keşfimiz, bağımsız enerji, güçlü Türkiye kararlılığımızın en önemli adımlarından biri oldu. Doğu Akdeniz’deki sondaj ve sismik arama çalışmalarımızdan da müjdeli haberler almayı ümit ediyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın törendeki konuşmasından öne çıkan satır başları şöyle:

"ÖZEL BİR YERE SAHİP"

"Nükleer enerji de enerji politikamız bakımından özel bir yere sahiptir. Hedefimiz enerji üretirken sıfır emisyonla çalışan ve çevreye hiçbir zararı olmayan nükleer enerjiyi ülkemizin enerji sepetine eklemektir. Nükleer santral, oluşturacağı ekonomik ivmeyle birçok yan sektöre de katkı yapacaktır."

"TÜRKİYE'NİN NÜKLEER ENERJİDE BEYİN TAKIMI OLUŞACAK"

Tesisimiz yapım esnasında en yoğun dönemde 16 bin, üretim döneminde ise 4 bin kişilik istihdam sağlayacaktır. Nitekim proje kapsamında yetiştirilmek üzere seçilen öğrencilerimizden 186'sı 6,5 yıllık zorlu eğitimlerini tamamlayarak ülkesine döndü. Bu gençlerimiz, mühendislikten yöneticiliğe kadar nükleer güç santralimizin tüm süreçlerinde görev alacaktır. Böylece Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takımı oluşacak, milli enerji seferberliğimiz yeni neferler kazanacaktır."

"CUMHURİYETİMİZİN 100'ÜNCÜ YILINDA TÜRKİYE'Yİ NÜKLEER ENERJİ SAHİBİ ÜLKELER LİGİNE KATACAĞIZ"

"Akkuyu Nükleer Güç Santralimizin ilk reaktörünü 2023 yılında devreye almayı hedefliyoruz. Toplam 4 reaktörden oluşacak bu santralin diğer reaktörlerinin de peyderpey üretime geçmesi için gece gündüz çalışacağız. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Türkiye’yi nükleer enerji sahibi ülkeler ligine katacağız."