AGİT Gözlemcisi Yankı Pürsün’den Kırım Tatar Milli Meclisine ziyaret

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2019 16:40
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2019 16:40
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde Alman heyetinde görev yapmak üzere, Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’e gelen Almanya Hür Demokratik Parti (FDP) milletvekili Yankı Pürsün, Kırım Tatar Milli Meclisini (KTMM) ziyaret ederek Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na çalışmaları hakkında bilgi verdi.

PÜRSÜN: KTMM'NİN ÇALIŞMALARINI YERİNDE İZLEME İMKANI BULDUM

Görüşmede, FDP milletvekili Yankı Pürsün, daha önce de Kırım ve Ukrayna’da seçim gözlemcisi olarak görev yaptığını vurgulayarak, "Kırım Tatarı soydaşlarımızın sorunları ve Ukrayna’da demokrasinin gelişimini son 25 yıldır yakından izliyorum. Bu vesileyle, işgal öncesinde Kırım’da bulundum ve Kırım Tatar Milli Meclisinin çalışmalarını yerinde izleme imkanı buldum. O dönemden Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile var olan tanışıklığımızı, bugün Almanya’da seçilmiş bir milletvekili olarak sürdürmekten mutluyum" dedi.

600 GÖZLEMCİ GELDİ

Bu kez, yapılacak olan Parlamento seçimlerini Ukrayna’nın batısında bulunan Ivanko Franski şehrinde AGİT adına izleyeceğini bildiren FDP milletvekili Yankı Pürsün, "AGİT adına Amerika’dan Kanada’ya, Kazakistan’dan Kırgızistan’a kadar bir çok ülkeden 600 dolayında gözlemci Ukrayna’da görev yapıyor. Bu karşılıklı demokratik anlayışın gelişimi için faydalı olduğu gibi Ukrayna’nın Avrupa siyasi sistemi içerisindeki saygınlığı açısından da önemli." diye konuştu.

KIRIMOĞLU, AGİT'İN UKRAYNA DEMOKRASİSİ ADINA ORTAYA KOYDUĞU MİSYONUN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu da, FDP milletvekili Yankı Pürsün’ü yeniden KTMM çatısı altında görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Pürsün’e, Kırım ve Kırım Tatarlarına gösterdiği ilgi için teşekkür etti. AGİT’in Ukrayna seçimlerinde üstlendiği misyona işaret eden Kırımoğlu, "Bu misyonun Ukrayna demokrasisi adına önemli olduğunu" vurguladı.

Alman FDP Partisi milletvekili Yankı Pürsün’ün Kırım Tatar Milli Meclisini ziyaretinde, Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Danışmanı ve Ukrayna Ses (Golos) Partisi milletvekili adayı Rüstem Umerov ve Kırım Tatar Milli Meclisi Almanya Temsilcisi Ahmet Özay da hazır bulundu.

TÜRKİYE'DEN GÖZLEMCİ KATILMADI

Öte yandan alınan bilgiye göre Ukrayna'daki parlamento seçimlerini takip etmek üzere AGİT adına gelen 600 gözlemci arasında Türkiye'den katılım olmadığı öğrenildi.