Abluka altına alınan Bosna'da cumhurbaşkanından skandal çıkış!

Bosna Hersek'in Sırp Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Peljesac Köprüsü için Hırvatistan'a nota veren Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic'i kınadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Dodik, Dışişleri Bakanı Turkovic'i keyfi davranmakla suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2021 20:46
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 20:46
https://www.qha.com.tr/

Bosna Hersek'in Sırp Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, Peljesac Köprüsü için Hırvatistan'a nota veren Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic'i kınadığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Dodik, Dışişleri Bakanı Turkovic'i keyfi davranmakla suçladı.

Bosna Hersek'i karaya hapsederek egemenlik haklarını sınırlayan Peljesac Köprüsü'nün inşaatının devam etmesi nedeniyle, geçtiğimiz günlerde Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic Hırvatistan'a nota vermişti. Bosna-Hersek'in Sırp Cumhurbaşkanı Milorad Dodik ise Dışişleri Bakanı Turkovic'i kınadığını duyurdu. Dodik, Dışişleri Bakanı Turkovic'in köprü meselesinde keyfî davrandığını, kendisinden habersiz böyle bir nota verdiğini belirtti. Turkovi'in meseleyi şahsileştirdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Dodik, böylelikle kendi Dışişleri Bakanına karşı olduğunu açıklamış oldu.

Bosna-Hersek'te karşı çıkılan Peljesac köprüsü inşaatı, denize sadece 21 km çıkışı olan Bosna'nın deniz egemenlik haklarını tümüyle tehdit ediyor.

Peljesac Köprüsü'nün haritadaki konumu HIRVATİSTAN, HUKUK İHLALİ YAPIYOR

Hırvatistan’ın, güneydeki ve kuzeydeki topraklarını birbirine bağlamak amacıyla yapılan Pelijesac Köprüsü, bir uluslararası hukuk ihlali ve Bosna Hersek’in açık denize çıkışını kapatıyor. Hırvatistan’ın 2018’de Çinli bir şirkete yaptırdığı köprünün 2022’de bitmesi bekleniyor. Köprü tamamlandığında, Bosna Hersek’e Dayton Anlaşmasıyla bırakılan tek deniz çıkışı olan Neum’un da etkisinin ortadan kalkması, Bosna Hersek’te endişeyle karşılanıyor. Türkiye’de müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, Türkiye’nin bu konuda acilen bir adım atması gerektiğini ifade etti ve Hırvatistan’ın yaptığının açık bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu dile getirdi.

NEUM KASABASI STRATEJİK ÖNEME SAHİP

Bosna Hersek’in Adriyatik Denizi’ne tek çıkışı olan Neum kasabası, stratejik bir öneme sahip. Hırvatistan, Dayton Anlaşması sırasında bu bölgeyi Bosna Hersek’e bırakmamak için yoğun çaba sarf etmişti. Ancak, Bosna Hersek’in merhum lideri Aliya İzetbegoviç’in ısrarlı direnişleri sonrasında bölge, Bosna-Hersek sınırlarında kalmıştı. Hırvatistan, o gün yapamadığını bugün Pelijesac Köprüsü sayesinde yapmaya çalışıyor. Deniz yetki alanları bakımından Bosna’nın egemenliğini ihlal eden Hırvatistan’a karşı bir yaptırımın gelip gelmeyeceği ise merak konusu.