ABD ve Çin'in Alaska'daki görüşmesi gergin başladı: Taraflar birbirini suçladı

ABD ve Çin'in Alaska'daki zirvesi gergin başladı: Taraflar birbirini suçladı

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2021 12:43
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2021 12:43
https://www.qha.com.tr/

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Joe Biden yönetiminin iktidara gelmesinin ardından ilk kez Çin ile resmi görüşme gerçekleştirdi. ABD ve Çin arasındaki üst düzey görüşmede, ABD ve Çin'in üst düzey diplomatları bir araya geldi. Görüşmenin gergin başladığı ve tarafların birbirlerini suçlayıcı ifadelerle karşılık verdiği bildirdi. Basına açık düzenlenen görüşmelerde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'in Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlalleri konusunda derin kaygı duyduklarını ifade etti.

ABD'de Başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından beri Çin ile ilk defa yapılacak yüz yüze görüşmeler bugün Alaska'da başladı. Alaska'daki görüşmede, Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Çin'in üst düzey diplomatları Yang Jiechi ve Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. Bugün başlayan görüşmelerin gergin başladığı ve tarafların birbirini suçladığı öğrenildi.

ABD VE ÇİN TARAFI BİRBİRİNİ SUÇLADI

Alaska’daki görüşmede Çin heyeti ABD’yi ülkelerini "Çin’e saldırmaya kışkırtmakla" suçladı. Buna karşılık, ABD heyeti ise Çinli yetkilileri "toplantıya gösteri yapmaya niyetlenerek gelmekle" itham etti.

BLİNKEN, ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİNİ DİLE GETİRDİ

Basına açık gerçekleşen ve 1 saat süren görüşmelerde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "ABD, Sincan (Doğu Türkistan), Hong Kong, Tayvan, ABD'ye siber saldırılar ve Washington'ın müttefiklerine ekonomik baskı yapılması gibi alanlarda Çin'in yaptıklarıyla ilgili derin kaygılarını görüşmek istiyor" ifadelerini kullandı.

Basına açık olarak yapılan ve yaklaşık 1 saat süren görüşmelerde ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "ABD'nin Şincan, Hong Kong, Tayvan, ABD'ye siber saldırılar ve Washington'ın müttefiklerine ekonomik baskı yapılması gibi alanlarda Çin'in yaptıklarıyla ilgili derin kaygılarını görüşmek istediklerini" ifade etti.