ABD’nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı: Ukrayna, Kırım'a su kanalını açmamalı

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2020 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2020 17:28
https://www.qha.com.tr/

ABD’nin eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı emekli Korgeneral Ben Hodges, Ukrayna'nın Rus işgali altındaki Kırım'a su sağlamaması gerektiğini kaydetti. Hodges, Rusya'nın, askeri alanı için suya ihtiyacının olduğunu vurguladı.

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle bu sene video konferans yöntemiyle düzenlenen Lviv Güvenlik Forumu'na katılan ABD'li emekli diplomat Ben Hodges, "Ukrayna asla kanalı (Kuzey Kırım Kanalı) açmamalı. Rusya, Kerç Boğazı üzerinden bir köprü inşa etmeyi göze alabiliyorsa, su sağlamak için bir boru hattı inşa edemez mi? Rusya'nın, Kırım'da su ile ilgili sorunların Ukrayna'nın suçu olduğu yönündeki dezenformasyonuna boyun eğmemeli." şeklinde konuştu. Hodges, Rusya'nın, askeri alanını korumak için suya ihtiyaç duyduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE KIRIM PLATFORMU'NA KATILMALI"

Bunun yanı yaptığı konuşmada Kırım'ın işgalden kurtarılmasına yönelik uluslararası çabaları birlştirmek için kurulacak Kırım Platformu konusuna da değinen Hodges, Platformun önemini vurgulayarak, "Bu Platform, Kırım'ın yasadışı bir şekilde Rusya tarafından işgal edildiğini tüm dünyaya sürekli hatırlatıyor." dedi.

Kırım Tatarlarını sürekli olarak destekleyen Türkiye'nin de bu girişime katılması gerektiğini belirten Godges, Kırım Platformu'nun siyasi, diplomatik, ekonomik, askeri olmak üzere tüm boyutlarda ilerlemesi gerektiğini, amacının da herhangi bir kısmi karar ve taviz olmaksızın Kırım'ın tamamen işgalden kurtarılması olduğunu kaydetti.

KIRIM’IN İŞGALİNDEN SONRA UKRAYNA ANAKARASINDAN YARIMADAYA SU TEDARİKİ KESİLDİ!Rusya Kırım’ı işgal etmeden önce, yarımadanın içme suyu ihtiyacının yüzde 85’i Ukrayna tarafından Dinyeper (Dnipro) nehrinin Kuzey Kırım Kanalı’na aktarılması sayesinde sağlanıyordu.1961-1971 yıllarında kurulan Kuzey Kırım kanalı Ukrayna’daki Kahovskoye baraj gölünden Kırım’ın Kerç şehrine kadar uzanıyor. Uzunluğu 402,6 km olan kanal saniyede 300 metreküp su akışı sağlıyor.Şubat-Mart 2014’te Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kanaldan sağlanan su tedariki durdurulmuştu. Rus işgalci yönetimi, su sorununu yeraltı kaynakları aracılığıyla çözmeye çalışıyor. Birçok yerleşim yerinde su kuyuları açılmaya başlandı. Ancak bu durum da, Kırım toprağının tuzlanmasına yol açıyor.

KIRIMOĞLU: RUSYA YARIMADADAKİ SUYU ASKERİ İHTİYAÇLARI İÇİN HARCIYORKırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım’ı işgal eden Rusya’nın yarımadadaki su kaynaklarını sivil nüfus için değil askeri ve sanayi ihtiyaçlarına harcadığını ifade etmişti.

RUSYA, KIRIM’DAKİ ASKERİ ÜSLERİNİ GELİŞTİRMEK İÇİN YARIMADANIN SU KAYNAKLARINI SÖMÜRÜYOR!Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) İnsan Hakları Konseyi’nin temiz içme suyu ve sanitasyonu insan hakları olarak kabulünün yıl dönümü vesilesiyle bir açıklama yayımlamıştı.Rusya’nın, işgal ettiği Kırım’daki su kaynaklarını askeri amaçlarla sömürmesine dikkat çekilen açıklamada, “İşgal altındaki Kırım’da yasa dışı olarak ele geçirilen sanayi kuruluşlarının ve doğal kaynakların aşırı kullanımı, yarımadanın nüfusunun içme suyuna erişimini tehlikeye atmaktadır. Bunun dışında işgalci yetkililer yarımadadaki askeri-sanayi komplekslerinin, askeri tesislerinin ve işletmelerinin gelişimini hızlandırmak için giderek daha fazla su talep ediyorlar.” ifadeleri kullanıldı.