ABD’li general: Türkiye, boğazları Rus gemilerine kapatmalı

ABD’li general tarafından Rusya’nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni ihlal ettiği iddiasıyla Türkiye’nin Rusya’ya boğazları kapatabileceği ifade edildi. Bunun ABD ile Türkiye arasında konuşulduğu iddia edildi. Türk yetkililerden yalanlama geldi.

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2022 00:13
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 00:13
https://www.qha.com.tr/

ABD’li general Türkiye’nin, Rusya’nın Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya'ya boğazları kapatması gerektiğini ifade etti. ABD ile Türkiye arasında konuşulduğu iddia edilen bu konuya Türk yetkililerden yalanlama geldi.

Washington’ın “Rusya, Ukrayna’yı birkaç gün içinde işgal edecek” iddiasını güçlendiren bölgedeki gerilim yükselirken, ABD ordusunun eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı emekli General Ben Hodges’den Montrö Boğazlar Sözleşmesi hakkında yeni bir tartışma açacak çıkış gündeme geldi. 

ABD ordusunun eski Avrupa Kuvvetleri Komutanı emekli General Ben Hodges, İngiltere merkezli LBC kanalına katıldığı yayında "Türkiye’nin elinde, Rus askeri gemilerine boğazları kapatmaları için meşru nedenler bulunuyor” dedi. Hodges ayrıca sosyal medyada konuyla ilgili "Türkiye, Rusya'nın Montrö Sözleşmesi'ni ihlal etmesi nedeniyle Rus Donanmasının Boğazlardan geçişini kısıtlamalı… ancak Ankara'nın, ABD'nin onları Kremlin'in intikamına maruz bırakmayacağından yüzde yüz emin olması gerekir. Bu, Karadeniz bölgesi için bir stratejiye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor" şeklinde açıklama yaptı.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

Sunucunun Türkiye’yle konunun müzakere edilip edilmediği sorusunu Hodges, “Konuyu iki hafta önce ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan’a sordum. Anladığım kadarıyla bu konuyu müttefiklerimizle konuşuyorlar” ifadeleriyle yanıtladı.

Hodges, sosyal medyada "Montrö Sözleşmesi Madde 12'nin açık ihlal ediliyor.Rus Donanmasının Boğazları kullanmasını kısıtlamak, Türkiye'nin sahip olduğu yetkidir… Kremlin'i Ukrayna'daki çatışmanın genişlemesinden caydırmak için uluslararası hukuk yoluyla kullanabileceğimiz kozdur" şeklinde paylaşım yaparak Rusya’nın boğazlardan geçirdiği askeri gemilerle Montrö Sözleşmesi’ni ihlal ettiğini iddia etti ve Türkiye’nin Rus gemilerine boğazları kapatması gerektiğini savundu. 

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

“ABD İLE MONTRÖ KONUSUNDA MÜZAKERE OLMADI”

Cumhuriyet Gazetesinin ulaştığı Türk diplomatik kaynaklar ise Montrö konusunda ABD ile herhangi bir müzakerenin söz konusu olmadığını bildirdi. Türk yetkililer, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında Türk boğazlarından Karadeniz’e yapılan geçişlerin titizlikle takip edildiğini, Montrö’nün uygulanması konusunda Türkiye’nin tutumunda değişikliğin bulunmadığını vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 3 Şubat’ta Montrö ile ilgili “Bizim tutumumuz çok açık ve net, Montrö rejimi çerçevesinde Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin barış, diyalog, huzur ve refah içinde yaşamasından yana olduğumuzu yıllardan beri dile getiriyoruz. Montrö’nün sağladığı statünün bütün taraflar için yararlı olduğunu, günümüz koşullarında bundan vazgeçilmesinin söz konusu olmadığını hep gündeme getirdik” ifadelerini kullanmıştı.