ABD, Doğu Türkistan’da zorla çalıştırmaya ilgili Uluslararası Çalışma Örgütünün raporuna destek verdi

Uluslararası Çalışma Örgütü yıllık raporunda Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırma ile ilgili konuları dile getirdi. ABD çalışma bakanı rapordaki Doğu Türkistan ile ilgili konular üzerine açıklama yaptı. Çin'i Uygur ve diğer etnik grup üyelerine yönelik suistimallere ve zorla çalıştırmaya son vermeye çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2022 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2022 14:25
https://www.qha.com.tr/

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) yıllık raporunda Doğu Türkistan'daki ayrımcı istihdam ve zorla çalıştırma ile ilgili konuları dile getirdi. ABD çalışma bakanı raporun ardından Çin'i Uygur ve diğer etnik grup üyelerine yönelik suistimallerini, zorla çalıştırmayı ve ayrımcı istihdam uygulamalarını sonlandırmaya çağırdı.

ILO Sözleşmelerin ve Tavsiyelerin Uygulanmasına İlişkin Uzmanlar Komitesi, 8 Şubat 2022'de yayımladığı ülkelerin uluslararası çalışma standartları uyumuna ilişkin yıllık raporunda, Çin'in Doğu Türkistan’daki Uygurlara ve diğer Müslümanlara yönelik politikalarına ilişkin konulara geniş yer verdi ve “derin endişesini” dile getirdi. Ardından 11 Şubat 2022'de ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh bir açıklama yayımladı. Raporun, Doğu Türkistan’daki ciddi durum ve insan hakları ihlallerinin ortaya çıkarılmasına ışık tuttuğunu belirtti. Çin’i raporda talep edilen adımları atmaya ve Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve diğer etnik grup üyelerine yönelik suistimallere ve bu grupları zorla çalıştırmaya son vermeye çağırdı.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ CİDDİ DURUMA İLİŞKİN ULUSLARARASI ÇALIŞMA ÖRGÜTÜ RAPORU ÜZERİNE ABD ÇALIŞMA BAKANI’NIN AÇIKLAMASI

ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Sözleşmelerin ve Tavsiyelerin Uygulanmasına İlişkin Uzmanlar Komitesi raporu üzerine şu açıklamayı yayımladı:

"Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) 8 Şubat'ta yayımladığı raporu, Doğu Türkistan’da yaşanan ciddi durum ve insan hakları ihlallerinin ortaya çıkarılması için ışık tuttu. ILO'nun Sözleşmelerin ve Tavsiyelerin Uygulanmasına İlişkin Uzmanlar Komitesi, ülkelerin uluslararası çalışma standartları uyumuna ilişkin yıllık raporunda, Çin'in Doğu Türkistan’daki Uygurlara ve diğer Müslümanlara yönelik politikalarına ilişkin “derin endişesini” dile getirdi.

Sözleşmelerin ve Tavsiyelerin Uygulanmasına İlişkin Uzmanlar Komitesi, Çin hükümetini, eşit istihdam fırsatının sağlanması ve ırk, ulusal köken, din veya siyasi görüşe dayalı ayrımlar gözetmeksizin muamelelerin eşit olması yönünde adımlar atmaya çağırdı; ayrıca Çin’den mesleki eğitim ve rehabilitasyon merkezleri aracılığıyla siyasi yeniden eğitimi amaçlayan ulusal ve bölgesel politikaları gözden geçirmesini talep etti.

ABD Çalışma Bakanlığı, Çin’i Uzmanlar Komitesi'nin talep ettiği adımları atmaya ve Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve diğer etnik grup üyelerine yönelik suistimallere ve bu grupları zorla çalıştırmaya son vermeye çağırıyor. ABD Çalışma Bakanlığı, yurtiçinde ve yurtdışındaki işçileri güçlendirmeye kararlıdır. Buna her türlü zorla çalıştırmaları ortaya çıkarmak ve bunlarla mücadele etmek de dahildir. Zorla çalıştırmayla ilgili raporumuzda, Doğu Türkistan’da zorla çalıştırmayla üretilen pamuk, tekstil, domates, saç ürünleri, oyuncak ve polisilikon dahil olmak üzere on ürün belirlendi. Pek çok güvenilir kaynak, Çin'in Doğu Türkistan'da milyonlarca Uygur ve diğer Müslüman grup üyelerini keyfi olarak gözaltına aldığını doğruluyor. Çin yüzbinlerce Uygur’u, yeniden eğitim kamplarında gözaltında tutulduktan sonra kötü koşullarda zorla çalıştırıyor olabilir.”

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Sözleşmelerin ve Tavsiyelerin Uygulanmasına İlişkin Uzmanlar Komitesi Raporu ve ABD Çalışma Bakanlığı Uluslararası Çalışma İşleri Bürosu'nun Doğu Türkistan'da zorla çalıştırmayla ilgili raporu'na likten ulaşabilirsiniz.

DOĞU TÜRKİSTAN’DA NELER OLUYOR?

Çin Halk Cumhuriyeti hükumetinin sistematik baskıları ve asimilasyon politikaları ile Doğu Türkistan’da topyekûn bir halk, asimilasyon ve soykırıma uğradı, uğruyor ve uğramaktadır. Milli, dini, siyasi ve kültürel olarak Doğu Türkistan’da Çinli olmayan tüm Türk kökenli milletler bu baskının kurbanı olmaktadır. Doğu Türkistan’da soykırıma varan ağır insan hakları ihlalleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Çin Komünist Partisi idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında milyonlarca insanı yasa dışı bir şekilde alıkoyuyor. Çin hükumeti, toplama kamplarında ve ceza kamplarında insanlık dışı şartlarda tutulan Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri dünya kamuoyundan gizliyor.ÇİN’İN  DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ CEZA KAMPLARINDA NELER YAŞANIYOR?Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarından milyonlarca kişi suçsuz yere toplama kamplarına alınmaktadır. Halen bu baskı tüm şiddetiyle devam etmektedir. Tanıkların ifadelerine göre tutuklulara işkence ediliyor. Sağlıksız şartlarda ellerinde kelepçe, ayaklarında zincirle yaşıyor. Kampta tutulanlara ne olduğu belirsiz ilaçlar ve iğneler veriliyor. Tırnak çekme, kamçı, elektrik gibi işkencelere maruz kalıyor. Kadınlar toplu tecavüze uğruyorlar.Milyonlarca genç Doğu Türkistan’daki çalışma kamplarında veya Çin’deki fabrikalarda zorunlu köle işçi olarak çalıştırılıyor. Birçoğu toplama ve çalışma kamplarına gönderildikten sonra geride kalanlar da siyasi propaganda ezberlemeye, kamu hizmeti adıyla ücretsiz çalışmaya zorlanıyorlar. Kadınlar kısırlaştırılıyor, hamilelere zorla kürtaj yaptırılıyor. Genç kadınlar Çinlilerle evliliğe mecbur ediliyor. Ailelerinden koparılan 1 milyona yakın çocuk, çocuk toplama kamplarında asimile ediliyor. Çince konuşmaya Çince yaşamaya, Çinliler gibi beslenmeye zorlanıyor.Milli ve dini kültür mirasları yok ediliyor. Uygur tarihi ve kültürüyle ilgili kitaplar yakılıyor. Türk- İslam mimarileri ve tarihi şahsiyetlerin türbeleri, heykelleri yok ediliyor. İnanç özgürlüğü hiçe sayılıyor. Camiler yıkılıyor. Kur’anlar yakılıyor. Namaz kılmak, oruç tutmak kampa alınma nedeni olarak gösteriliyor. Türkiye başta olmak üzere yurtdışı ülkelerinde okumuş, seyahat etmiş olmak ya da sadece bunları yapan birinin akrabası olmak bile toplama kampına alınma veya hapse atılma nedeni olabiliyor.“Kardeş aile” projesi adı altında her aileyle ilgilenecek Çinli memur atandı. Bu “kardeşler” aile mahremiyetini çiğneyerek Uygurların evlerinde konaklıyor, aile üyelerinin rejime bağlığını denetliyorlar.