ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım işlediği konusunda tavrımız değişmedi

ABD Dışişleri Bakanlığı: Çin, Doğu Türkistan'da soykırım işliyor

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2021 22:11
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2021 22:11
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bugün basın açıklamasında gazetecilerle bir araya geldi. Toplantıda, Doğu Türkistan'daki Çin'in insan hakları ihlalleri gündeme geldi. ABD-Çin ilişkileri ve Doğu Türkistan'daki son duruma ilişkin soruları yanıtlayan Sözcü Price, ABD'nin Doğu Türkistan'da soykırım konusunda tutumunu koruduğunu kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, Doğu Türkistan'da Çin yönetiminin işlediği insan hakları ihlallerini "soykırım" olarak tanıma konusunda pozisyonunu koruduğunu dile getirdi. Basın mensuplarıyla bugün bir toplantıda bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Washington'un, Pekin yönetiminin işlediği soykırım suçlarına karşı net bir tavır aldıklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, "Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da dile getirdiği gibi, Doğu Türkistan'daki durumu soykırım olarak tanımlama pozisyonumuzu aynen koruyoruz, bu değerlendirmemizi değiştirecek hiçbir şey görmedik." dedi.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.