ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkonsolos Arıkan'ın katilinin tahliye kararını tepki gösterdi

ABD Dışişleri Bakanlığı, Başkonsolos Arıkan'ın katilinin tahliye kararını tepki gösterdi

Haber Giriş Tarihi: 12.03.2021 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.03.2021 09:30
https://www.qha.com.tr/

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Başkonsolos Kemal Arıkan'ı şehit eden Ermeni terörist Hampig Sasunyan'ın tahliye kararından dolayı hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti. Blinken, "Bir diplomata saldırmak, sadece bir bireye karşı suç değil, aynı zamanda diplomasiye de saldırmaktır" diye konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, şehit Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ın katili Hampig Sasunyan için tahliye kararı verilmesinden dolayı "derin hayal kırıklığı" duyduğunu belirtti. Ermeni terörist Sasunyan'ın katilinin selıverilmesi kararı ile ilgili yazılı açıklama yapan Blinken, "Dışişleri Bakanlığı, Kaliforniya eyaletinin, 1982 yılında Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan'ı öldürmekten suçlu bulunan Hampig Sasunyan için verdiği şartlı tahliye kararından derin hayal kırıklığı duymaktadır." diye bildirdi.

"BU DEMOKRASİYE SALDIRMAKTIR"

Ayrıca Blinken, ABD'nin dünyanın her yerindeki diplomatların güvenliğini önemsediklerini, diplomatlara yönelik suikastların en yüksek ceza alması gerektiğini ve şartlı tahliye hakkı olmaması gerektiğini savundu. Blinken, bir diplomata saldırmanın, sadece bir bireye karşı suç değil, aynı zamanda diplomasiye de saldırmak anlamına geldiğinin altını çizerek, "Bay Arıkan'ın ailesine ve Türk Dışişleri Bakanlığındaki çalışma arkadaşlarımıza, kayıpları dolayısıyla bir kez daha en derin taziyelerimizi sunuyoruz." dedi.

ŞEHİT BASKONSOLOS KEMAL ARIKAN

​​​​​​​Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan, Ermeni teröristler Hampig Sasunyan ve Krikor Saliba tarafından 28 Ocak 1982’de Los Angeles’ta şehit edilmişti. Yakalanan Ermeni terörist Sasunyan yargılanmış ve afsız olarak ömür boyu hapis cezasına çaptırılmıştı. Firar eden Krikor Saliba’nın ise aynı yıl Lübnan iç savaşında öldüğü iddia edilmişti. Los Angeles Bölge Yüksek Mahkemesinin Sasunyan’ın salıverilmesinin önünü açan kararı, Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’un kararı temyiz etmeyeceğini açıklaması sonrasında kesinleşti.