ABD'deki Kırım Tatar diasporasından geleneksel Kırım Gecesi etkinliği

Amerikan Kırım Türkleri Derneği, New York'ta geleneksel Kırım Gecesi etkinliği düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 28.12.2021 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 28.12.2021 21:19
https://www.qha.com.tr/

Kırım Türkleri Amerikan Birliği (American Association of Crimean Turks), kuruluşundan bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen Kırım Tatarlarının kültür etkinliği Kırım Gecesi'ni New York'ta gerçekleştirdi. Derneğin eski başkanlarından, aynı zamanda Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Üyesi Ayla Bakkallı, etkinliğe ilişkin QHA'ya yaptığı açıklamada, "Bu, aynı zamanda Kırım Tatarlarının kültürlerini korumaya kararlı olduklarının bir göstergesidir." dedi.

ABD'ye ilk gelen Kırım Tatarlarının eskiden beri geleneksel olarak düzenlediği Kırım Gecesi etkinliklerinin bir yenisi daha gerçekleştirildi. Kırım Tatarlarının, 1974'ten bu yana her yıl düzenlenen Kırım Gecesi 26 Aralık 2021'de sergilenen geleneksel dans, şarkı ve şiir geleneklerini korumaya devam etti.

Kırım Türkleri Amerikan Birliği (American Association of Crimean Turks), 26 Aralık 2021 Pazar günü ABD'nin New York şehrinin Queens semtinde Kırım Tatarlarının bir araya gelerek kültürlerini, dillerini, sanatlarını yaşattığı geleneksel hale gelen Kırım Gecesi etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinliğe dair QHA'ya bilgilendirmelerde bulunan derneğin eski başkanlarından ve Kırım Tatar Milli Meclisinin Amerika Birleşik Devletleri Temsilcisi ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Üyesi Ayla Bakkallı, eskiden beri geleneksel olarak gerçekleştirilen bu etkinliğe, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle ara vermek zorunda kaldıklarını ancak bu yıl da dernek binaları inşaat halinde olduğu için farklı bir mekanda düzenlediklerini aktardı.

ABD'DE GELENEKSEL KIRIM TATAR GECESİ

Bakkallı, (Tacikistan'da sürgündeyken Remziye Bakkal'ın yanında eğitim gören) dernek üyesi Zülfire Asanova'nın, Kırım Türkleri/Tatarlar Derneğinin "Qirim Yalısı" adlı yeni bir Kırım Tatar gençlik yetenek grubu kurduğunu ve grubun koreografilerini yaptığını kaydetti. Bakkallı, Kırım Gecesi etkinliğinin; Sovyet döneminde olduğu gibi 2014'ten bu yana Kırım'ın işgaline rağmen, Kırım Tatarlarının, 1974'ten beri her yıl düzenlediği Kırım Gecesi'ni 26 Aralık'ta sergilenen eski dans, şarkı ve şiir geleneklerini korumaya devam edeceklerinin bir kanıtı olduğunu vurguladı.

"KIRIM TATARLARININ KÜLTÜRLERİNİ KORUMAYA KARARLI OLDUKLARININ BİR GÖSTERGESİDİR"

Etkinliğe dair konuşan Bakkallı, etkinliğin sosyal medyada aile ve arkadaşlar arasında paylaşıldığını ve bu etkinliğin sadece yemek yemek, dans etmek, şarkı söylemekle sınırlı olmadığının altını çizerek şunları dile getirdi:

"Bu, Kırım Tatarlarının zengin müzikleri, güzel kostümleri, Ukrayna'nın Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan ettiği sırada Kırım'da uygulanan bir geleneği sürdüren bir sergidir. Bu, aynı zamanda Kırım Tatarlarının kültürlerini korumaya kararlı olduklarının bir göstergesidir. Dansımız, müziğimiz ve geleneksel kıyafetlerimizle geleceğimizin korunmasıdır.

Ne yazık ki bu yıl, Kırım Gecesi'ni şu anda yapım aşamasında olan topluluk binamızın dışında yapmak zorunda kaldık. Dernek üyelerimiz, Queens New York'ta Gabrielle adında; çok sayıda Kırım Tatarının yaşadığı, çalıştığı ve çocuklarının bu topluluk içinde okula gittiği bir kiralık yer ayarladı.İnşallah gelecek yıl 'Kırım Gecemizi' Brooklyn New York'ta bulunan topluluk binamızda kutlayacağız."