AB: Rusya, Kerç Boğazı'ndan gemilerin engelsiz geçmesini sağlamalı

AGİT Daimi Konseyi toplantısında yapılan açıklamaya göre Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Kerç Boğazı'ndan gemilerin engelsiz geçmesini sağlamasını beklediğini belirterek bölgede kasım 2018’de Ukrayna gemilerine karşı güç kullanılmasını kınadığını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2019 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2019 18:24
https://www.qha.com.tr/

AGİT Daimi Konseyi toplantısında yapılan açıklamaya göre Avrupa Birliği (AB), Rusya’dan Kerç Boğazı'ndan gemilerin engelsiz geçmesini sağlamasını beklediğini belirterek bölgede kasım 2018’de Ukrayna gemilerine karşı güç kullanılmasını kınadığını bildirdi. Brüksel, Rus yönetimine Ukraynalı denizcileri serbest bırakması ve işgal ettiği gemileri iade etmesi konusunda çağrıda bulundu.

AB’nin AGİT delegasyonu, "Rusya’nın Kerç Boğazı'ndan geçişleri ve Azak Denizi'ne giriş ve çıkışları uluslararası hukuk kanunları gereğince engelsiz ve serbest hale getirmesini bekliyoruz. Kırım'da artan askerileştirme, Karadeniz’deki güvenlik durumunu olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Özel gözetim misyonunu Azak Denizi'nin kıyı bölgesindeki durumu izlemeye ve raporlamaya devam etmeye çağırıyoruz” diye kaydetti.

Ayrıca, AB delegasyonu Kırım’daki insan hakları durumunun kötüleştiğini ve Kırım Tatarlarına yapılan baskılardan dolayı endişe duyduklarını da belirtti.

İşgalci yönetimi tarafından Kırım Tatarlarına yönelik yapılan baskıları yorumlarken AB, işgal altındaki Kırım’da Rusya mevzuatının kullanımını tanımadığını ve yasa dışı bir şekide tutuklanan Ukrayna vatandaşlarının serbest bırakılmasını da talep etti.

http://qha.com.tr/haberler/isgalci-rusya-kerc-bogazi-nda-gemileri-bekletmeye-devam-ediyor/16072/