AB'den Rusya'ya 8. yaptırım paketiyle bir darbe daha

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2022 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2022 13:55
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da başlattığı savaşı sözde referandum ve işlediği savaş suçlarıyla başka bir boyuta taşıyan Rusya'ya karşı AB'nin yaptırımlar genişliyor. AB Komisyonu ve AB Dış Eylemler Dairesinin Rusya'ya karşı hazırladığı 8. yaptırım paketi AB Konseyi tarafından onaylandı.

İşgalci Rusya, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne göz dikerek 24 Şubat'ta başlattığı savaşı sürdürürken, sahadaki başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor. Rusya'nın saldırgan tutumunu kınayan AB üyesi ülkeler, Rusya'ya karşı aldığı ekonomik yaptırımlara devam ediyor. AB üyesi ülkelerin yaptırım kararıyla birlikte Rusya, en büyük gelir kaynağı doğal gaz ihracatını Avrupa ülkelerine tedarik edemiyor.

Ukrayna'yı 48 saatte işgal etme hayallerini gerçekleştiremeyen işgalci Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gözünü Ukrayna'nın doğusuna çevirdi. Doğuya yoğunlaşan Rus birlikleri, işgal ettiği bölgelerden geri çekiliyor. Putin sahadaki başarısızlıklarını yasa dışı ilhak kararları, kısmi seferberlik ve Nükleer Savaş tehdidiyle kapatmaya çalışıyor.

Buna bağlı olarak Putin, Ukrayna'nın doğusunda 4 bölgeyi (Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson) sözde referandumla yasa dışı ilhak kararı aldı. Bölgeleri yüzde 0.05'lik bir kesimin oyuyla ilhak ettiğini ilan eden Putin Rusyası'na Avrupa'dan bir yaptırım darbesi daha geldi.

AB'NİN RUSYA'YA YÖNELİK 8. YAPTIRIM PAKETİ ONAYLANDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ve AB Dış Eylemler Dairesi, Rusya'nın son tutumundan sonra hazırladığı 8. yaptırım paketini sundu. Rusya'nın ekonomisine yönelik alınan yaptırım paketi, AB Konseyi tarafından onaylandı. Yaptırım paketinde; üçüncü dünya ülkelerine Rus ham petrolü ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla ulaştırılmasına ilişkin ek kısıtlamalar getirilmesi ve tavan fiyat uygulanması, Rusya'nın başlattığı savaşı destekleyen 30 kişi ve 7 kuruluşun daha yaptırım listesine alınması gibi maddeler yer alıyor.

AB'NİN 8. YAPTIRIM PAKETİNDE NE VAR?

Rusya menşeli veya Rusya'dan ihraç edilen çelik ürünleri, odun hamuru, kağıt, makine ve cihazlar, kimyasallar, plastik, sigaralar gibi malların yasağı genişleyecek. Buna göre AB vatandaşlarının Rus devletine ait işletmelerin yönetim organlarında görev almaları yasaklanacak ve Rus petrolünün AB gemileri ile taşınması yasaklanacak.