AB Büyükelçileri, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2020 21:19
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2020 21:19
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Büyükelçileri, işgal edilen Kırım Yarımadası'nı Rusya'ya bağlamak amacıyla yasa dışı olarak Kerç köprüsü inşaatında yer alan 2 kişi ve 4 şirkete karşı yaptırım uygulama kararını kabul etti.

Azatlık Radyosu Brüksel Muhabiri Rikard Jozwiak, 28 Eylül 2020 tarihinde Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "AB büyükelçilerinden, Kerç köprüsü inşaatında yer alan 2 kişi ve 4 şirkete yaptırım uygulamasına yeşil ışık. Karar bu hafta içinde resmileştirilecek." diye bildirdi.

Twitter is purging a lot of spam/scam accounts right now, so you may see your follower count drop

AB KONSEYİNDEN YAPTIRIMLARA YEŞİL IŞIK

Yaptırımlar, AB Konseyi kararı kabul ettikten ve AB resmi dergisinde yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Daha önce, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) Kırım’ın işgalinden sonra işgalci Rusya tarafından yasa dışı şekilde Kerç köprüsünü inşa etmesi nedeniyle, AB tarafından uygulanan yaptırımları bloke ettiği ortaya çıkmıştı.

İlgili haber: Güney Kıbrıs, yasa dışı Kerç köprüsü inşaatı nedeniyle uygulanan yaptırımları engelliyor KERÇ KÖPRÜSÜ

Rusya, 2014 yılında Ukrayna’ya bağlı Kırım yarımadasını işgal ettikten sonra Kırım’ı Rusya’yla bağlamak amacıyla 2017 yılında Kerç Boğazı üzerinden yasa dışı şekilde köprü inşa etmeye başladı. Yasa dışı Kerç köprüsünün otoyol kısmının açılışı 15 Mayıs 2019 tarihinde Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı.

Avrupa Birliği (AB), Kerç köprüsünün yapımında yer alan 6 şirkete karşı Temmuz 2018’de yaptırım uygulamaya başladı.

AB’nin resmi sitesinde yayımlanan karara göre, Putin’in yakın arkadaşı Rus oligark Arkadiy Roternberg’e ait Mostotrest (MOEX: MSTT) ve Stroygazmontaj şirketleri, ayrıca Institute Giprostroymost Saint-Petersburg, Zaliv Tersanesi (Kerç), Stroygazmontaj-Most ve Zao Vad şirketleri AB’nin uyguladığı yaptırımlar kapsamına giriyor.