30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü: Ukrayna, işgal altındaki Kırım'da kaybolan kişileri hatırlattı

30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü: Ukrayna, işgal altındaki Kırım'da kaybolan kişileri hatırlattı

Haber Giriş Tarihi: 31.08.2020 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 31.08.2020 11:57
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy'in Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, 30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü dolayısıyla Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da kaybolan insanları hatırlattı. 

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskiy'in Kırım Özerk Cumhuriyeti Temsilciliği, Facebook sayfasından yaptığı açıklama ile Dünya Kayıplar Günü'nün önemine değindi.

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "Her yıl bu gün, Dünya Kayıplar Günü kaydediliyor. Ne yazık ki, Kırım'ın işgali ve Ukrayna'nın doğusunda silahlı çatışmanın başından bu yana, bu gün yalnızca korkunç bir suçun önemli bir hatırlatıcısı değil, aynı zamanda birkaç yüz Ukraynalı aile için bir yaşam gerçeğidir." ifadelerine yer verildi. 

İŞGAL ALTINDAKİ KIRIM'DAKİ KAYIPLAR!

Yapılan açıklamada, 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadada 45 kişinin kaybolduğu bildirildi. Bununla birlikte 15 kişinin akıbeti hala bilinmediği aktarıldı. Bu şahıslar arasında; Valeriy Vaşçuk,  İvan Bondarets, Vasıl Çernış, Timur Şaymardanov,  Seyran Zinedinov, İslyam Kapparov, Cevdet İslyamov, Eskender Apselyamov, Fedir Kostenko, Muhtar Arislanov, Arlen Terehov, Ruslan Ganiyev, Arsen Aliyev, Eskender İbrayimov ve Ervin İbragimov yer alıyor.

Ayrıca, Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığının kaybolma vakalarına ilişkin 115 dava açtığı ve soruşturmalar çerçevesinde 19 kişiye suç duyurusunda bulunulduğu ifade edildi. Öte yandan, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Kırım Daimi Temsilciliğinin yaptığı açıklamada kaybolan vatandaşların akrabalarına destek verildi.

Dünya Kırım Tatar Kongresi üyesi Ervin İbragimov Mayıs 2016'dan bu yana kayıp! ERVİN İBRAGİMOV NEREDE?

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2016 yılının Mayıs ayında kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırılan ve bulunduğu yer hala belli olmayan Dünya Kırım Tatar Kongresi Yönetim Kurulu üyesi, Bahçesaray Kırım Tatar Bölge Meclisi üyesi Ervin İbragimov, bugün 35 yaşını dolduruyor. Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi Ervin İbragimov’un arabası 25 Mayıs 2016 tarihinde sabah saatlerinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Bahçesaray şehrindeki evinin yakınlarında kapıları açık bir şekilde bulundu.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celâl, Ervin İbragimov’un kaybolmadan önce 24 Mayıs saat 22.40 civarında babasını arayarak arabasının evraklarının nerede olduğunu sorduğunu ve ondan sonra onunla iletişimin kesildiğini anlattı. Nariman Celal ayrıca, Ervin İbragimov’un 17 Mayıs tarihinde Skoda Octavia arabasını kullanan kimliği belirsiz kişiler tarafından takip edildiğini arkadaşlarına anlattığını bildirdi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın işgalci Rus yönetimine bağlı olan sözde Soruşturma Komitesi ancak üç gün geçtikten sonra, Ervin İbragimov’un kaçırılmasıyla ilgili soruşturma başlattı.

Ervin İbragimov’un akrabaları, Ervin’i eve getiren kişiye büyük meblağ ödemeye hazır olduklarını bildirdi. 2 Haziran 2016 tarihinde Ervin İbragimov’un pasaportu ve ehliyetinin Bahçesaray’da bulunduğu açıklandı. 3 Haziran 2016 tarihinde Ervin İbragimov’un kaçırıldığı gerçeğini teyit eden yeni görüntüler yayınlandı. Dünya Kırım Tatar Kongresi’nin Yönetim Kurulu, üyesi Ervin İbragimov’un kayboluşu hakkında yayınladığı açıklamada, söz konusu olaydan, Kırım’ı işgali altında tutan Rusya Federasyonu’nun sorumlu olduğunu vurguladı.