2014 yılından sonra özerklik talebinden hayatta kalma mücadelesine: Kırım Tatar Milli Hareketi

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2020 22:40
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2020 22:40
https://www.qha.com.tr/

Dünya Kırım Tatar Kongresi(DQTK) İcra Komitesi Polonya Üyesi, Varşova Üniversitesi Siyaset Bilimi Araştırma Görevlisi Nedim Useinov, Kanada Alberta Üniversitesi tarafından hazırlanan Ukrayna Araştırmaları Dergisi (Forum for Ukrainian Studies) için, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinden bugüne Kırım Tatar Milli Hareketinin durumunu kaleme aldı.

Useinov'un "2014'teki İlhaktan Sonra Özerklik Talebinden Hayatta Kalma Mücadelesine: Kırım Tatar Milli Hareketi" adını taşıyan makalesinin ilk bölümünde, Kırım Hanlığı'ndan Sovyetler Birliği'nin çöküşüne kadar gelinen süreçte, Kırım Tatarlarına yönelik meydan okumalar kaleme alınıyor. Ardından, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı'nın teşekkülü ve Kırım Tatarlarının Vatan Kırım'a dönüşü sürecinden itibaren milli kurumlarını oluşturma çabalarına değinen Useinov, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve Kırım Tatarlarının bu süreçteki faaliyetlerini aktarıyor.

Makalenin bir diğer bölümünde, Kırım'ın 2014 yılında Rusya tarafından işgali ve ilhakı sürecini aktaran Useinov, aynı dönemde Kırım Tatar Milli Meclisinin faaliyetlerinin engellenmesine ve Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov'un yarımadaya girişinin yasaklanmasına değiniyor.

Son olarak, Kırım Tatar milli mücadelesinin mevcut durumunu analiz eden Useinov, Kırım Tatar milli özerkliği konusuna dikkat çekmekte. Ayrıca söz konusu makalede, işgal altındaki Kırım'da Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve alıkoymalar ile işlenen uluslararası hukuk ihlallerine vurgu yapılıyor.

Makalenin tamamına buradan ulaşılabilir.