100'den fazla Avrupa milletvekilinden Rusya’ya yaptırım çağrısı

Avrupa milletvekilleri, Avrupa Birliği’ni (AB) Rusya'da muhaliflere yönelik saldırılara karışanlara yaptırım uygulamaya çağırdı.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2020 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2020 11:45
https://www.qha.com.tr/

Avrupa milletvekilleri, Avrupa Birliği’ni (AB) Rusya'da muhaliflere yönelik saldırılara karışanlara yaptırım uygulamaya çağırdı. Rusya'dan tam şeffaf bir soruşturma yürütülmesini talep eden milletvekilleri, bunun olacağından şüpheli olduklarını belirtti.

Yüzden fazla Avrupa milletvekili, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e hitaben yazdıkları, Avrupa Parlamentosunun sitesinde yayınlanan 4 Eylül 2020 tarihli açık mektupta, Rusya’da muhalif figürlere yönelik saldırılardan sorumlu olanlara yaptırım uygulama çağrısında bulundu.

"RUS YETKİLİLERİN BU SUÇUN GERÇEK KOŞULLARINI SAPTAMAK İSTEDİKLERİ KONUSUNDA SON DERECE ŞÜPHELİYİZ"

Mektupta, “Bir sıra Avrupa hükumetinin Rusya'ya tam ve şeffaf bir soruşturma yürütülmesi çağrılarını destekliyoruz ... Ancak, Rus yetkililerin bu suçun gerçek koşullarını saptamak istedikleri konusunda son derece şüpheliyiz.” ifadelerine yer verildi.

Ayrıca milletvekilleri, Almanya’nın, Rus muhalif liderlerden Aleksey Navalnıy’ın Noviçok maddesi ile zehirlendiği yönündeki açıklamalarına itimat ettiklerini ve Navalnıy’ın hayatına kastedilmesini şiddetle kınadıklarını da kaydettiler.

Bunun yanı sıra mektupta Rusya’da daha önce de Rus muhaliflerin saldırıya uğradığı ve öldürüldüğü anımsatılırken, bu suçların gerçek faillerinin cezalandırılmadığı vurgulandı.

Avrupa milletvekilleri, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nün (OPCW) desteğiyle, BM ve Avrupa Konseyi çerçevesinde Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesine ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatma ve söz konusu saldırılardan sorumlu olanların cezalandırılması için yaptırım mekanizması uygulama çağrısında bulunarak, “Rusya'da muhalefet sistematik olarak zehir ile saldırılara maruz kalırken bizler bekleyip izleyemeyiz.” ifadesini kullandı.

NAVALNIY’A NE OLDU?

Navalnıy’ın, 20 Ağustos 2020 tarihinde Tomsk şehrinden Moskova’ya yolculuk yaptığı sırada uçakta fenalaşmıştı. Muhalif lideri taşıyan uçak Omsk’a acil iniş yaptıktan sonra Navalnıy bilinci kapalı bir şekilde ambulansla alınarak hastaneye kaldırıldı. Muhalefet, Aleksey Navalnıy’ın Kremlin tarafından zehirlendiği kanaatinde. Basın Sözcüsü Yarmış, Navalnıy’ın havaalanında içtiği çaya katılan bir maddeyle zehirlenmiş olabileceğini ifade etti. Öte yandan Navalnıy’ın yoğun bakıma alındığı hastanenin doktorları, zehirlenme de dahil olmak üzere çeşitli teorileri düşündüklerini söyleyerek kesin bir teşhisi henüz koyamadıklarını açıklamışlardı. Navalnıy, ailesinin ve yakınlarının talebi sonrası 22 Ağustos 2020 tarihinde Almanya’nın başkenti Berlin’e götürüldü.