Ukrayna: "Rusya tüm Avrupa için askeri tehdit"

Ukrayna'da İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlık, son açıklamaları dikkate alarak Avrupalı politikacıların Kırım’ın işgali ve militarizasyonunun Avrupa için oluşturduğu tehdidin ciddiyetini tam olarak anlamadıklarını ifade ett

Haber Giriş Tarihi: 11.08.2017 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 11.08.2017 17:58
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlık, Rusya Federasyonu’nun işgal ettiği Kırım Özerk Cumhuriyeti’nde uluslararası kontrol ve gözetim açısından erişilmez, militarize edilmiş (askerileştirilmiş, silahlandırılmış) bir bölge oluşturduğunu, yarımadaya modern askeri silahlar ve araçların intikalinin hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.   Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mültecilerden Sorumlu Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Bir dizi Avrupa devletinin bazı politikacıları ve sivil toplum aktivistlerinin yaptığı son açıklamalar, herkesin Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin işgali ve sonrasındaki militarizasyonunun tüm kıta için teşkil ettiği tehdidin gerçekliğinin ve niteliğinin kimse tarafından anlaşılmadığını gösteriyor” denildi.   Bakanlık açıklamasına, “Bu çerçevede Aralık 2015’te Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu'na Kalibr-NK füzelerle donatılan iki küçük füze gemisi “Zelenıy Dol” ve “Serpuhov” katıldı. Askeri uzmanların ve Rus medyalarının bildirdiğine göre söz konusu füze kompleksleri ZM-14 (SS-N-27 Sizzler) tipi füzelerin kullanımıyla 2500 kilometre mesafede olan hedefleri vurabiliyor” diye devam etti.   Bu tip gemilerin Kırım’da bulunmasının Romanya’dan Fransa’ya kadar Avrupa ülkeleri ve İskandinav ülkelerini, Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Güneybatı Asya ülkelerini tehdit ettiği belirtilen açıklamada stratejik öneme sahip Süveyş Kanalı’nın da füzenin menzilinde olduğuna dikkat çekildi. Ukrayna İşgal Edilen Bölgelerden ve İç Mülteciler Bakanlığı ayrıca, “Rusya Federasyonu kasıtlı olarak bu tip gemiler temin ediyor, çünkü 1987 Orta ve Küçük Menzilli Füzelerin Yok Edilmesine Dair Sözleşme, karada ZM-14’e benzeyen füzelerin konuşlandırılmasını yasaklıyor, bununla birlikte gemi bu tür füzeler için nispeten pahalı olmayan bir taşıyıcı ve kara kuvvetlerinin koruması altında olan su sahalarından ateş açabilme avantajı sağlıyor” diye kaydetti.

Zelenıy Dol ve Serpuhov askeri gemilerinin Rusya Federasyonu’nun Baltık Filosu’na bağlı olduğunu, bunun Kaliningrad bölgesindeki merkeze 2500 kilometre mesafede kullanılmasını sağladığını bildiren Bakanlık, böylece İzlanda dahil neredeyse tüm Avrupa ülkelerinin tehdit alanında olduğunu belirtti. İlgili bölgede Avrupa Birliği’nin 20 nükleer santrali ve 139 kimya şirketinin bulunduğuna dikkat edildi.   Ayrıca 19 Ağustos 2016 tarihinde o dönemde Rusya Karadeniz Filosu’na bağlı olan Zelenıy Dol ve Serpuhov gemilerinin Suriye’ye 3 füze saldırısı gerçekleştirdiği hatırlatıldı.   "Rusya Federasyonu, siyasi hedeflerine ulaşmak için Avrupa ülkelerine askeri baskı uygulamaya devam ediyor ve bununla birlikte Ukrayna'nın yanı sıra Avrupa bölgesinin genelinde barış için tehdit oluşturuyor” diyen bakanlık, Rusya’nın bu eylemlerinin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın 1975 yılında yapılan toplantısında kabul edilen Helsinki Nihai Senedi’nde ön görülen kuvvet veya kuvvet kullanma tehdidini kullanmama ilkesine aykırı olduğunu ifade ederek “Söz konusu belgeye göre üye devletler, herhangi bir devletin toprak bütünlüğü veya siyasi bağımsızlığına karşı kuvvet kullanımından veya kuvvet kullanma tehdidinde bulunmaktan kaçınmayı kabul etmiştir” dedi.