Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında ortak füze geliştirme anlaşması

Brüksel'deki NATO Karargahı'nın ev sahipliği yaptığı Savunma Bakanları Toplantısı'nda Türkiye, Fransız-İtalyan konsorsiyumuyla ve İspanya ile savunma sanayi alanlarında varılan iş birliği anlaşmalarına imza attı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2017 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 09.11.2017 14:38
https://www.qha.com.tr/

Brüksel'deki NATO Karargahı'nın ev sahipliği yaptığı Savunma Bakanları Toplantısı'nda Türkiye, Fransız-İtalyan konsorsiyumuyla ve İspanya ile savunma sanayi alanlarında varılan iş birliği anlaşmalarına imza attı.

Türkiye, Fransız-İtalyan konsorsiyumundan füze satın alımının yolunu açan bir niyet mektubu imzaladı. Türkiye, Fransa ve İtalya savunma bakanları tarafından imzalanan mektubun, Eurosam konsorsiyumunun Türk ordusunun "ihtiyaçlarını analiz etmesi ve tanımlaması" hakkında olduğu belirtildi.

Türkiye'yi temsilen Belçika’nın Brüksel kentindeki bugün 9 Kasım’da düzenlenen toplantıya Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli katılım gösterdi.

Türkiye ve İspanya arasında savunma sanayi ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik imzalanan niyet mektubunda, İspanya Savunma Bakanı Maria Dolores de Cospedal Garcia'nın, Türkiye- Fransa ve İtalya arasındaki savunma iş birliği niyet beyanına da Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile İtalya Roberta Pinotti'nin imzaları yer aldı.

Türkiye ve Fransız - İtalya konsorsiyumunda yer alan EUROSAM ve Türk şirketlerin, EUROSAM tarafından üretilen SAMP-T füze sistemini temel alan bir sistem üzerine çalışacakları ve üç ülkenin ortak ihtiyaçlarını belirleyecekleri açıklandı.

 

Askeri-teknik alanda işbirliği

Savunma bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre Türkiye, Fransa ve İtalya'nın hava ve füze savunma sistemleri ile birlikte, askeri elektronik sistemlerin, yazılım ve simülasyon sistemlerinin ve savaş ekipmanlarının ortak üretimi konusunda işbirliğinin güçlendirileceği vurgulandı.

Milli Savunma Bakanı Canikli, Türkiye, Fransa ve İtalya Savunma Bakanlarınca savunma işbirliği niyet beyanı imzalanmasına ilişkin, "Biliyorsunuz S400 hava savunma sisteminin yanında yine salt füze sistemlerinin daha iyi bir üst modelinin bu ülke firmalarıyla geliştirilmesi, Türkiye ile birlikte üretilmesi ve kullanılmasını içeriyor. Bu alandaki eksikliğimizi de büyük oranda giderecek ve yerli, milli imkanlarla hava savunma sisteminin oluşumuna katkı sağlayacak bir proje." ifadelerini kullandı.

Türkiye daha önce Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almak üzerine anlaşma yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füzeleri için imzaların atıldığını açıklamış, hatta Moskova'ya kapora gönderildiğini belirtmişti.

Bazı NATO ülkeleri tarafından tepki gösterilmiş, ABD Savunma Bakanı durumu 'kaygı verici' olarak nitelemiş ancak NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'nin istediği silahı almak da özgür olduğunu belirtmişti. Kurulumlarının yapılması halinde Türkiye'nin S-400 füzelerine sahip olan ilk NATO üyesi ülke olacağı biliniyor.

Konuyla ilgili olarak NATO Müttefik Hava Kuvvetleri Komutanı ABD Hava Kuvvetleri Generali Tod Walters, Berlin'de yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma tamamlanmadı, Türkiye'de henüz S-400'ler yok" ifadelerini kullanırken Türk hava kuvvetleri yetkililerini, NATO sistemleri ile ortak çalışabilen silahlar almak için ikna etmeye devam edeceklerini söylemişti.