Suriye sınırındaki güvenlik duvarı tamamlanıyor

Türkiye'nin Suriye sınırına ördüğü 911 km'lik güvenlik duvarının bu ayın sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 22:21
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 22:21
https://www.qha.com.tr/

Türkiye'nin Suriye sınırına ördüğü 911 km'lik güvenlik duvarının bu ayın sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor. Terörist ve yasa dışı geçişler ile kaçakçılığın engellenmesi amacıyla başlatılan Acil Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi'nin büyük oranda tamamlandığı aktarıldı.

156700

Takribi 4 metre yüksekliğindeki beton duvarlardan oluşan güvenlik sisteminde gözetleme zeplinleri, mobil gözetleme ve insansız hava araçları kullanılacak. Projenin fiziksel katmanı modüler beton duvar, devriye yolu, insanlı ve insansız kule ile pasavan yollarını kapsıyor. Elektronik katman da yakın alan gözetleme sistemi, termal kamera, kara gözetleme radarı, uzaktan komutalı silah sistemi, komuta kontrol merkezi, hat boyu görüntüleme sistemi ile sismik ve akustik algılayıcılardan oluşuyor. Projenin ileri teknoloji katmanı ise geniş alan gözetleme, lazer imha edici fiber optik algılama, drone tespiti için gözetleme radarı, jammer ve algılayıcı tetiklemeli kısa mesafe aydınlatma sistemini içeriyor.

Suriye'deki krizin derinleşmesi ve sınırlardaki tehdidin artması üzerine proje içindeki modüler beton duvar ve devriye yolu imalatının yapımına öncelik verildi. Duvarın toprak kaybına neden olmayacak şekilde siyasi sınır hattına yapılmasına yönelik çalışmalar 2015 tarihli Bakanlar Kurulu kararına göre başlatılmıştı.