Rusya'nın başlattığı savaşın kurbanı Ukraynalı çocuklar

Rusya'nın başlattığı savaşın mağduru Ukraynalı çocuklar

Haber Giriş Tarihi: 15.02.2023 11:16
Haber Güncellenme Tarihi: 15.02.2023 11:16
https://www.qha.com.tr/

Putin Rusyası'nın Ukrayna'da başlattığı topyekun işgal girişimi ve savaş kapsamında Kremlin yönetimi, özellikle Ukrayna'nın sivil yerleşim birimlerini, hastane ve okulları hedef almaktan geri durmadı. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne karşı açık ihlallerin bulunduğu savaşta geriye kalan yedi ay boyunca işgalci Rus ordusu, birçok suça imza attı. Bu noktada, savaşın en büyük mağduru da hiç şüphesiz çocuklar oldu.

Ukraynalı çocukların hafızasında bu 7 ay, hayatları boyunca silinmeyecek anılar, fiziksel ve mental hastalıklar ile acı kayıplar dışında bir şey bırakamadı. Bugüne adını kanla yazdıran Putin, yarının yetişkinleri tarafından bir canavar, bir vahşi olarak hatırlanacak. Mevcut durumda savaşta hiçbir payı olmayan ve savaşın en mağdurları olarak niteleyebileceğimiz binlerce çocuğun can güvenliğiyse hala tehlike altında.

 RUS SALDIRILARINDA 373 ÇOCUK HAYATINI KAYBEDERKEN 723 ÇOCUK YARALANDI

Rus işgal güçlerinin Ukrayna’da sivillere yaptığı saldırılarda yüzlerce can kaybı yaşandı. Bu kayıpların içerisindeki çocuk sayısı 400’e yaklaştı. İşgalci Rusya, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan devletlerden biri olduğu halde, savaş başladığından beri çocukları hedef almaktan hiç çekinmedi.  Sivilleri hedef alan Rus işgal güçleri; kadın, çocuk, yaşlı demeden saldırılarına devam etti. Savaşın en büyük mağdurları arasında yer alan çocuklar ise her anlamda zarar gördü.

 RUSYA BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ’NE TARAF DEVLETLERDEN BİRİSİ

Çocukların “Magna Carta”sı olarak bilinen Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin birçok maddesi ihlal edilirken elbette en acısı, can kayıpları oldu. Rus saldırılarında 400’e yakın çocuk hayatını kaybederken yaklaşık 800 çocuk da yaralandı. Bu can kayıpları için Rusya’nın hiçbir dayanağı olmamakla beraber, imzaladığı sözleşmenin hükümlerini böylesine hiçe sayması riyakarlığını bir kez daha gözler önüne serdi.

 BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ, ÇOCUKLARIN “MAGNA CARTA” SI DENEBİLECEK KADAR ÖNEMLİ BİR SÖZLEŞME

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin 38. maddesi, silahlı çatışmalarda çocuklara uygulanacak muameleden şöyle bahsediyor:

“Silahlı çatışmalarda sivil halkın korunmasına ilişkin uluslararası insani hukuk kuralları tarafından öngörülen yükümlülüklerine uygun olarak, taraf devletler, silahlı çatışmadan etkilenen çocuklara koruma ve bakım sağlamak amacıyla mümkün olan her türlü önlemi alırlar.”

 SİLAHLI ÇATIŞMALARDA ÇOCUKLARA UYGULANACAK MUAMELEYİ İŞARET ETMEKTE

İşgalci Rusya, ilgili maddedeki koruma ve bakımın aksine, pek çok eğitim kurumunu bombalayarak kullanılamayacak hale getirilmesini sağlamakla beraber, hastaneleri, sığınakları ve sivillerin yaşadığı bölgeleri füze yağmuruna tuttu.

OKULLARIN BOMBALANMASI İLE BM ÇOCUK HAKLARI SÖZLEŞMESİ 29. MADDE İHLAL EDİLDİ

Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’da toplamda 2 bin 328 eğitim kurumunun zarar gördüğü, bunlardan 289’u tamamen tahrip edildiği bildirildi. Rusya hala bu saldırılara devam ederek günde ortalama 12 eğitim kurumuna zarar vermeye devam ediyor. Bu durum gösteriyor ki yaşam hakkı tecavüze uğramamış çocuklar için ne yazık ki hala mücadele edilecek çok şey var.

UKRAYNA’DAKİ PEK ÇOK OKUL TAHRİP EDİLMİŞ DURUMDA

Savaşta sivil bölgelerin acımasızca tahrip edilmesi herkes için yaşam şartlarını zorlaştırırken Rusya, 240 binden fazlası çocuk olmak üzere 2 milyondan fazla sivili Ukrayna’dan Rusya’nın farklı bölgelerine sürgün etti. Psikologlar sürgün edilen çocukların travma belirtileri gösterdiklerini belirtti. Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle zarar gören çocukların durumunu araştıran Dr. Viktor Balandin, bu hususta bir rapor yayımladı:

“Burada birçok çocuğun travmatik semptomlar gösterdiğine şahit oldum. Birçoğu sanki donmuş gibi duruyor ve dışarıdan gelen hiçbir uyarıcıya tepki vermiyorlardı. Aralarından birçoğu konuşmayı kesmiş, bazıları da ellerini ve parmaklarını hareket ettiremiyorlardı.”

UKRAYNA-RUSYA SAVAŞI

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya karşı başlatılan savaş, altıncı ayında devam ediyor. İşgalci Rus ordusu, Ukrayna’nın doğusundaki ilerleyişini devam ettirirken, Ukrayna ordusu işgalci Rusya’ya karşı direnişini sürdürüyor. İşgalci Rus birlikleri, Ukrayna’nın İrpin, Mariupol, Gostomel, Buça şehirleri başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde katliamlara imza attı ve atmaya devam ediyor. İşgalciler, Mariupol’de 200 binden fazla sivilin ölümüne sebep olmuştu. Bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rusya’nın işlediği savaş suçları hakkında soruşturma yürütüyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saldıran Rusya, acımasızca sivilleri hedef alıyor. Birleşmiş Milletler (BM), en az 4 bin 253 Ukraynalı vatandaşın hayatını kaybettiğini bildirirken diğer yandan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMYK) Ukrayna’da her gün 2 çocuğun öldüğünü 4 çocuğun yaralandığını belirtti. Başlatmış olduğu işgal ile Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine yönelik saldırı girişiminde bulunan Vladimir Putin, dünyada pek çok ülke tarafından savaş suçlusu olarak kabul ediliyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy ile ABD Başkanı Joe Biden, Putin’in Ukrayna’da soykırıma imza attığını ve savaş suçlusu olduğunu ilan etti. Ukrayna’ya saldırısı sonucunda dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi haline gelen Rusya’ya Temmuz 2022 itibarıyla 6 bin 400 yaptırım uygulandı. Avrupa Birliği, Haziran ayında Rusya’nın Ukrayna’da savaşın sürdürmesine karşılık yaptırım listesini genişletti. Rusya Silahlı Kuvvetleri ve hükumetini doğrudan ve dolayı olarak destekleyen 65 kişi ve 18 kuruluş daha yaptırım listesine alındı. Can güvenliği tehlikesi yaşayan siviller yurtlarını terk etmeye mecbur bırakılıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 8 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı yerinden edildi. Ancak, savaş mağduru Ukraynalıların sayısının bundan çok daha fazla olduğu biliniyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin verilerine göre, 5 milyonu aşkın Ukrayna vatandaşı komşu ülkelerine sığınmak zorunda kaldı.