İran yeni uzun menzilli balistik füzesini tanıttı

Geçtiğimiz günlerde, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin, ABD'ye yönelik olarak söylediği "askeri savunmamızı güçlendirme hakkımız var" çıkışının hemen ardından bugün, 22 Nisan'da İran yeni uzun menzilli balistik füzesini tanıttı.

Haber Giriş Tarihi: 23.09.2017 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 23.09.2017 16:50
https://www.qha.com.tr/

Geçtiğimiz günlerde, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin, ABD'ye yönelik olarak söylediği "askeri savunmamızı güçlendirme hakkımız var" çıkışının hemen ardından bugün, 22 Eylül'de İran yeni uzun menzilli balistik füzesini görücüye çıkardı. Hürremşehr ismi verilen yeni balistik füze, askeri geçit töreninde tanıtıldı.

Ülkenin yarı resmi haber ajansı Tesnim'de paylaşılan habere göre, 2 bin km menzili bulunan balistik füze, birden fazla savaş başlığı taşıyabiliyor. Söz konusu menzille birlikte İran'ın güneyinden ateşlendiği takdirde Hürremşehr balistik füzesi, İsrail ve Suudi Arabistan'a ulaşabiliyor. Öte yandan füzeye bu ismin, İran'ın güneybatısında bulunan Huzistan eyaletine bağlı Hürremşehr'e binaen verildiği aktarıldı. 1980 yılında gerçekleşen İran-Irak savaşı sırasında Irak birliklerinin bir süre işgal ettiği Hürremşehr, ülkenin yakın tarihi açısından da önem arzediyor.

Geçit töreni sırasında gerçekleştirdiği konuşmada Ruhani, "Savunma ve askeri gücümüzü gerekli gördüğümüz sürece geliştirmeye devam edeceğiz. Kendi topraklarımızı savunmak için kimsenin iznine ihtiyacımız yok. Beğenin ya da beğenmeyin Suriye, Filistin ve Yemen'e yardım etmeye ve füzelerimizi geliştirmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya) arasında 2015 yılında imzalanan Nükleer Anlaşma'daki taahhütlerine bağlı olduklarını belirten Ruhani, İsrail ve ABD'nin söz konusu anlaşmaya itiraz ederek, kendilerini tecrit ettiklerini kaydetti.