İran’dan Türkiye’ye operasyon teklifi

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye ziyarette bulunan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin gelme sebeplerinin perde arkasına ulaşıldı.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2017 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2017 16:16
https://www.qha.com.tr/

Geçtiğimiz günlerde (16 Ağustos) Türkiye’ye ziyarette bulunan İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri'nin gelme sebeplerinin perde arkasına ulaşıldı.

158448

ABD’nin Suriye’nin DAEŞ terör örgütünün son kalesi olan Rakka operasyonunu PKK’nın Suriye uzantısı PYD ile yapması durumu Ankara’yı oldukça rahatsız ederken, İran’dan gelen “PKK’ya Kandil ve Sincar’da operasyon düzenleyelim” teklifi, Ankara’da şaşkınlık yarattı.

1996’dan bu yana terör örgütü PKK’nın kadrosu, mali yapısı ve siyasi hareketliliği ile ilgili mücadelede Türkiye’yi yalnız bırakan Tahran yönetiminden gelen bu öneri Ankara, Bakıri’nin teklifini değerlendirmeye aldı.

İran tarafının, ABD’nin Suriye sahasında PKK’yı partner haline dönüştürmesi ve hızla silahlandırmasının, bir sonraki aşamada verilen bu silahların kendilerine döneceği dikkat çektiği ve PKK’ya acil müdahalenin gerekliliğin vurgu yaptığı kaydedildi. Türk tarafı ise PKK’nın en başından bu yana bölge halklarına zarar veren hamlelere kalkışacağı yönündeki öngörüleri defaatle ilettiklerini ancak İranlı muhatapların bu olanları sadece dinledikleri ve dün kaçılan sorumluluktan artık bugün kimsenin kaçamayacağına vurgu yaptığı öğrenildi.  

158377

 

Türkiye rahatsızlığını bildirdi

Görüşmelerde İran tarafının, PKK’nın Türkiye sınır hattına 292 km uzaklıkta olan ve 1996’dan buyana örgütün merkez üssü ve karar merkezi konumundaki Kandil sıra dağlarına ABD’den aldığı bazı ağır silahları getirme girişimlerinin olduğuna dikkat çektiği belirtildi.

Ankara’nın ise: “Bölücü terör örgütü girdiği her alanda bölücü faaliyetlerini güç devşirerek gerçekleştiriyor. Suriye sahasında paramiliter güçleriniz ile birlikte görüntü verip sonra ABD’nin saflarında yer aldılar. Ancak örgütün güç ve karar mekanizmaları Kandil ve Sincar yok edilmedikçe kalıcı çözüm noktasında her daim eksik kalınacaktır” yönünde anlamlı bir mesaj verdiği kaydedildi.