Almanya, "AB istihbarat teşkilatı" fikrine sıcak bakmıyor

Almanya Federal Haberalma Servisi'nin (BND) şefi Bruno Kahl bugün, 6 Ekim'de yaptığı açıklamada, artan terör tehdidine rağmen Avrupa Birliği'nin (AB) ortak istihbarat teşkilatına ihtiyacı olmadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2017 21:35
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2017 21:35
https://www.qha.com.tr/

Almanya Federal Haberalma Servisi'nin (BND) şefi Bruno Kahl bugün, 6 Ekim'de yaptığı açıklamada, artan terör tehdidine rağmen Avrupa Birliği'nin (AB) ortak istihbarat teşkilatına ihtiyacı olmadığını söyledi. Kahl açıklamasında, "Avrupa bütünleşmesine yürekten inanan bir insan olsam da, şahsi görüşüm Avrupa istihbarat teşkilatına ihtiyacımız olmadığı yönünde. Böyle bir girişimde de bulunmayacağız. İstihbarat, milli seviyede daha iyi organize olur." şeklinde konuştu.

160190

Ülkede iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Federal Dairesi'nin (BfV) başkanı Hans-Georg Massen ise konuyla ilgili olarak, "Ben de bu tür bir yapılanmanın oluşturulmasına karşıyım. Zira bu fikri hayata geçirdiğimiz takdirde hem Avrupa hem iç düzeyde çift katlı bir bürokratik yapı ortaya çıkmış olacak. Bu durum verimliliğimizi son derece düşürür. Böyle bir istihbarat teşkilatına ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Halihazırda BfV'nin her bir bölge için kopyası olan 16 şubesiyle uğraşmanın bile Almanya için büyük zorluk teşkil ettiğini belirten Massen, "Bu federalizm dahilinde bir durum. Getirdiği dezavantajları açıklamama gerek bile yok." dedi.

 

Federal seçimlere Rus müdahalesi

Federal meclisteki oturumda vekillerin sorularını yanıtlayan iki istihbarat şefi, 24 Eylül'de gerçekleştirilen seçimlere Rus müdahalesi konusunu da aydınlığa kavuşturdu. Massen ve Kahl daha önce, Rusya'nın 2015 yılında federal meclisten ele geçirilen materyalleri sızdırarak, seçimlere müdahaleye hazırlandığı konusunda uyarıda bulunmuştu. Massen, Rusya'nın söz konusu materyalleri kullanmaktan "siyasi maliyetinin yüksekliği" sebebiyle kaçındığını zira Rusya-Almanya ilişkilerinde büyük bir kırılma yaratacağına karar verdiklerini kaydetti.

Öte yandan Massen, son seçimlerde aldıkları yüzde 13 oy oranıyla ilk defa meclise girme hakkı kazanan aşırı sağcı Almanya için Alternatif'e (AfD) destek olmak amacıyla Rusya medyası ve sosyal medyasında büyük bir kampanya gerçekleştirildiğini işaret ederek, "Seçim kampanyalarında bir Rus müdahalesi ve dezenformasyonu kesinlikle vardı." şeklinde konuştu.