Türk Ocakları Genel Merkezi, Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden Ziya Gökalp’in vefatının 100. yılı dolayısıyla Diyarbakır’da anlamlı bir program düzenledi. "Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Anısına Dünden Bugüne Kültür ve Medeniyet" başlığıyla gerçekleştirilen sempozyum, akademisyenler ve araştırmacıların katılımıyla büyük ilgi gördü.
Dicle Üniversitesinde 24 Aralık 2024’te düzenlenen etkinliğin açılışında Diyarbakır Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamuran Eronat ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan birer konuşma yaparak Ziya Gökalp’in Türk düşüncesindeki önemine vurgu yaptı. Konuşmalarda, Gökalp’in kültürel mirası, medeniyet anlayışı ve toplumsal düşünceleri derinlemesine ele alındı.
ZİYA GÖKALP’İN DÜŞÜNCESİNE YENİ BİR BAKIŞ
Programda yer alan panelde ise, Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan, Doç. Dr. Fahri Atasoy ve Ayşegül Büşra Paksoy, Gökalp’in sosyolojik düşünce dünyasındaki yerini anlatan sunumlar gerçekleştirdi. Gökalp’in kadın, aile ve toplum üzerine olan görüşleri, Türk sosyolojisine kattıkları ve modern Türkiye'nin inşasındaki rolü üzerine derinlemesine bir tartışma ortamı oluşturuldu.
ZİYA GÖKALP SERGİSİ BEĞENİ TOPLADI
Sempozyum kapsamında, Ziya Gökalp ile ilgili hazırlanan sergi büyük ilgi gördü. Katılımcılar, Gökalp’in yaşamı ve fikirlerinin anlatıldığı sergiyi gezerek, ünlü düşünürün mirasına dair bilgi sahibi oldu. Sempozyumun sonunda, katılımcılar Diyarbakır’ı keşfetme fırsatı buldu. Ziya Gökalp’in mirasına odaklanan etkinlik, şehrin tarihi dokusu ile birleşerek katılımcılara kültürel bir yolculuk sundu.