Zelenskıy, Arap Birliği Zirvesi'nde Rus işgalindeki Kırım'a ve Kırım Tatarlarına baskılara dikkat çekti

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Arap Birliği Liderler Zirvesi'ne yaptığı konuşmada Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım’da uğradığı Rus baskılarına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2023 22:08
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2023 22:08
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde, bugün yaptığı konuşmada Suudi Arabistan'a esir değişimindeki arabulucu rolünden dolayı teşekkür ederek Rus işgali altındaki Kırım’da Kırım Tatarlarının maruz kaldığı zulme dikkat çekti.

"TESLİM OLMAYACAĞIZ VE HİÇBİR YABANCI İŞGALCİYE BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde konuşma yaptı. Zirveye "onur konuğu" olarak katılan Zelenskıy yaptığı konuşmada, savaşmayı Ukraynalıların seçmediğini ve başka bir ülkeye saldırmadıklarına dikkat çekerek, "Teslim olmayacağız ve hiçbir yabancı işgalciye boyun eğmeyeceğiz. Topraklarımızı geri almak için savaşmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'a esir değişimindeki arabulucu rolünden dolayı teşekkürlerini ileten Zelenskıy, Arap ülkelerine "Ukrayna'nın, halkının ve Ukrayna'da yaşayan Müslümanların korunması" çağrısını yaptı.

“KIRIM’DA ZULME MARUZ KALANLARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU MÜSLÜMANDIR”

Konuşmasında Müslüman olan Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım’da uğradığı baskılara dikkat çeken Zelenskıy şu ifadeleri kullandı:

“Benimle birlikte burada, Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar halkının milli lideri Sayın Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu bulunuyor. Ukrayna'da Müslüman kültürünün merkezi Kırım, onların evi. Yüzyıllar boyunca Kırım Tatar halkı dünya Müslüman topluluğunun ayrılmaz ve güçlü bir parçasıydı ve böyle kalmaya devam etmeli. Ancak Kırım Rus işgalinden zarar gören ilk bölgemiz oldu ve şu an Kırım’da zulme maruz kalanların büyük çoğunluğu Müslümanlardır.

Rusya tarafından esir alınan insanlarımızın serbest bırakılmasıyla ilgili olarak Suudi Arabistan ile zaten olumlu bir deneyimimiz var.Bu deneyimimizi genişletebiliriz!”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile birlikte Suudi Arabistan'a resmi ziyaret gerçekleştiriyor.