Zelenskıy, ABD ziyaretini değerlendirdi: Ukrayna için önemli olan her şey masaya yatırılıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Başkanı Joe Biden ve başkan adayları Kamala Harris ile Donald Trump'a sunduğu 5 maddelik Zafer Planı kapsamında ABD ziyaretini değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2024 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 28.09.2024 11:11
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy (Volodimir Zelenski) Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yönelik olarak gerçekleştirdiği resmî ziyareti değerlendirdi.

ZELENSKIY ABD BAŞKANI BİDEN VE BAŞKAN ADAYLARI HARRİS İLE TRUMP'A ZAFER PLANI'NI SUNDU

İşgalci Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'nın tamamına karşı başlattığı işgal girişimi sonucunda gelişen süreci Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun yıllık toplantısında dile getiren Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, ABD Başkanı Joe Biden, ABD Başkan adayları Kamala Harris ve Donald Trump ile görüşme gerçekleştirdi. Zelenskıy ziyaret kapsamında ABD lideri Biden'a ve başkan adayları Harris ile Trump'a Zafer Planı'nı sundu.

"UKRAYNA İÇİN ÖNEMLİ OLAN HER ŞEY DEĞERLENDİRİLİYOR"

Resmî görüşmeleri ele alan Zelenskıy dün akşamki değerlendirmesinde, "Artık ekiplerimiz düzeyinde attığımız her adımı, aldığımız her kararı yerine getirmek için çalışacağız. Ukrayna için güçlü pozisyonlar daha hızlı barış anlamına geliyor. Ukrayna için önemli olan her şey ortakların masasında, her şey değerlendiriliyor" bilgisini verdi. Zelenskıy, görüşmeler neticesinde Rusya'ya yönelik yaptırımların genişletilmesini, Rus varlıklarının dondurulmasını ve Ukrayna'ya yönelik savunma paketlerini masaya yatırdıklarını kaydetti.

ZAFER PLANI BATILI MÜTTEFİKLER İLE PAYLAŞILACAK

Almanya'nın Ramstein formatında yeni bir Ukrayna Savunma Temas Grubu'na hazırlandığına dikkat çeken Zelenskıy, Zafer Planı'nı bu kapsamda Batılı ortakları ile tartışacaklarını söyledi.

ABD ziyaretinde her iki başkan adayı ile görüştüğünü ifadelerine ekleyen Cumhurbaşkanı Zelenskıy, "Amerika'nın Ukrayna'yı doğrudan anlaması Ukrayna için önemli." diyerek görüşmelerin olumlu sonuçlandığını belirtti.

Zelenskıy ayrıca 27 Eylül 2024 tarihinde Trump ile yaptığı görüşmede Rus saldırıları altındaki Ukrayna'daki durumu ele aldıklarını belirterek, "Ukrayna'daki savaşın durdurulması gerektiği konusunda ortak görüşümüz var. Putin kazanamaz. Ukraynalılar kazanmalı." demişti.

ABD Kongresi'nin tam desteğini aldığını ifade eden Zelenskıy, değerlendirmesinde, "Her iki taraf, her iki meclis. Tüm senatörlere, Temsilciler Meclisi'nin tüm üyelerine, sohbetleri, dostane tavsiyeleri ve önemli sonuçlara, ortak gücümüze ve güç yoluyla barışa ulaşmayı gerçekten mümkün kılan sorular için minnettarım." ifadelerini kullandı.