Zair Smedlâyev: "Kırım’da memnun olmayanları susturacaklar"

Kırım Tatar Milli Kurultayı Merkez Seçim Komitesi Başkanı Zair Smedlâyev işgalcilerin KTMM’yi kapatma girişimlerini yorumladı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2016 14:14
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2016 14:14
https://www.qha.com.tr/

Zair Smedlâyev, Kırım Tatar Halkının temsil organı olduğundan sözde Kırım savcılığının Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini durdurma kararını alamayacağını ifade etti.

Smedlâyev, "Meclis, Kırım Tatar Halkının temsil organıdır, faaliyetleri Kırım topraklarıyla sınırlıdır. Meclis, Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarının ve doğrudan Kırım Tatarlarının katılımıyla ortaya çıktı. Dolayısıyla bu durumda faaliyetleri durdurma gibi kararları Kırım savcılığı değil Rusya Federasyonu Genel Savcılığı alabilir. Yani açık bir şekilde kanunların ihlali ve yetkilerin aşılması söz konusu. Bugünlerde yasaların uygulandığını görmek maalesef mümkün değil. Onlar (işgalciler) yasalara ve Anayasaya aykırı herşeyi yapabilirler. Üstüne bir de herkesin bu durum karşısında susmasını istiyorlar.  Eğer sen yasaları ihlal ettiklerini söylersen, sana ‘aşırılıkçı’ (radikal) etiketi yapıştırıp sonrasında gerekli(!) işlemleri uygularlar'' diye kaydetti.

Smedlâyev , Kırım Tatarlarına karşı yeni bir korkutma kampanyasının uygulandığına inandığını, bu korkutmanın durumdan memnun olmayaları susturmak amacıyla yapıldığını belirtti.

Zair Smedlâyev, ''Halkı memnun ve mutlu gibi göstermeye çalışıyorlar, baskı ve takibatlardan ‘mutlu’ olan bir halk arzuluyorlar. Gayri memnunların olmamasını, herkesin susmasını istiyorlar, 'sığır’ gibi.  Bu yıldırma politikası. Onların yaptıkları kanunsuzluğa karşı bir şey söylersen cezai sorumluluğa tabii tutulacaksın. Yani sen, seni köle yapmak istediklerine karşı çıktığın için, radikal örgüt mensubu oluyorsun'', diye kaydetti.

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesi’nde sözde Kırım Savcısı Natalya Poklonskaya’nın Kırım Tatar Milli Meclisi’nin aşırıcı (radikal) örgüt kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması dilekçesi üzerine başlatılan sözde davanın duruşması 25 Nisan tarihine ertelendi. QHA’nın kaynağının bildirdiğine göre, esas davalı olan Kırım Tatar Milli Meclisi 1. Başkan Yardımcısı Nariman Celâl’in duruşmaya gelmemesi duruşmanın ertelenmesi için gerekçe olarak gösterildi.

13 Nisan 2016 tarihinde Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın sözde Savcısı Natalya Poklonskaya, “Kırım Tatar Milli Meclisi’nin faaliyetlerini askıya alınması” kararını yayınladı. İlgili kararın Meclis’in kapatılma davası sonuçlanana kadar geçerli olacağı bildirildi.