Zair Akadırov’un evindeki baskının ayrıntıları

Gazeteci Zair Akadırov Kırım dışında olduğundan arama sırasında bizzat bulunamadığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2016 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2016 14:09
https://www.qha.com.tr/

19 Nisan sabahı işgal altında bulunan Kırım’daki Rus kolluk kuvvetleri Kırım Tatar gazeteci Zair Akadırov’un evinde gazetecinin olmadığı esnada arama düzenledi. Düzenlenen aramanın detaylarını gazeteci kendi Facebook sayfasında şöyle paylaştı: ''Sürecin tüm ‘güzel taraflarını’  - silahlı insanlar, tüm evrakların ayrıntılı kontrolü, bu ayrıntıyı verdiğim için üzgünüm sabah tuvalete gitme yasağı – yakınlarım yaşamak zorunda kaldı. Kendimi onlara karşı suçlu hissediyorum. Yanınızda olmadığım için üzgünüm. Onları zor durumda destekleyenlere teşekkür etmek istiyorum''.

Arama sonuçlarına göre gazeteci Kırım FSB (Rusya Federal Güvenlik Servisi) Merkezi'ne soruşturma için çağrıldı.  Zair Akadırov soruşturmaya gidip gitmeme kararını avukatı ile görüştükten sonra alacağını belirtti. 

19 Nisan günü birkaç Kırımlı gazetecinin evinde arama yapılmıştı.

Kremlin tarafından atanan sözde 'Kırım Savcısı' Natalya Poklonskaya Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü ihlal etme çağrıları iddiasıyla "Kırım. Hakikat"  muhabiri Nikolay Semena’ya karşı dava açıldığını ve bundan dolayı arama düzenlendiğini belirtmişti. Söz konusu davanın muhabirin yayınladığı makalede Rusya Federasyonu'nun toprak bütünlüğünü ihlal etme çağrıları içermesi gerekçesiyle Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 280.1 maddesi 2. fıkrası uyarınca açıldığı bildirilirken Kırım’da Semena’nın soruşturması çerçevesinde üçü gazeteci (Lenyara Abibulayeva, Ruslana Lyumanova ve Nikolay Semena) olmak üzere Akmescit (Simferopol), Akyar (Sivastopol) ve Yalta’da toplam yedi kişinin evinde arama düzenlendi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, Kırım’da ifade özgürlüğünün mevcudiyeti ile ilgili durumdan duyduğu endişesini dile getirerek olayların gidişatını takip edeceğini açıkladı.