Yerli ve millî uydu Türksat 6A, yıl sonuna kadar devreye alınacak

Türkiye'nin Millî Uzay Programı doğrultusunda uzaya fırlatılan yüzde 81 yerlilik oranına sahip ilk millî uydu TÜRKSAT 6A, ekim ayı içerisinde kalıcı yörüngesine girecek ve en geç yıl sonuna kadar devreye alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 11:12
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A'nın ekim ayı içinde kalıcı yörüngesine gireceği ve en geç  yıl sonuna kadar da devreye alınacağı açıklamasında bulundu. Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin uydu üretim sürecine başlamasını ve Türk mühendislerin sürece katılmasını ise şu ifadelerle değerlendirdi:

Bu yetiştirdiğimiz mühendislerle beraber burada TÜBİTAK, Savunma Sanayii Başkanlığı, TUSAŞ ile bir araya gelerek uydu üretme noktasında ortaya bir irade koyduk. 2014'te ilk imzalar atıldı. Daha yoğun olarak 2020 ve 2022'de üretim yapıldı. Biz yüzde 81'i yerli ve millî olan ama en kıymetlisi de yazılımı yerli ve millî olan Türksat 6A uydusunu ürettik ve uzaya gönderdik. Ekim ayı içerisinde de kalıcı yörüngesine yerleşmiş olacak ve gerekli testler yaptıktan sonra da en geç yıl sonunda uydumuz devreye alınacak.

5G'YE GEÇİŞ ÇOK YAKIN!

Alçak yörünge uydularının sağladığı imkanlara ve maliyetlerinin az olmasına değinen Uraloğlu, Türkiye'nin de bu alana mutlaka girmesi gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda uzaya gönderilen uydu ile internet hızlarının da yukarı çekileceğini açıklayan Uraloğlu, durumu "5G'ye geçtiğimiz ilk etapta yerli üretimimiz bize yetmeyecek. Şu anda hem 4,5G için yapılmış yatırımın tam olarak karşılığını alma noktasında bir süreye, hem de 5G ekipmanlarının doğru fiyatla alınması ve yerli ürünler geliştirmeyle ilgili zamana ihtiyacımız var. İnşallah takvimi önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımız net olarak açıklar. 5G'de önümüzdeki sene içerisinde ihale yapalım ve Ocak 2026'da ilk sinyali verelim diye düşünüyoruz." ifadeleriyle açıkladı. 

İLK YERLİ VE MİLLΠUYDU: TÜRKSAT 6A

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’ndeki Canaveral Burnu’ndan, 9 Temmuz 2024 tarihinde fırlatılan TÜRKSAT 6A; yüzde 81 yerlilik oranına ve Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu olma önemine sahip. Millî Uzay Programı doğrultusunda gerçekleştirilen ilk insanlı uzay misyonundan kısa bir süre sonra fırlatılan TÜRKSAT 6A ile uyduların ulaştığı nüfusun 3,5 milyardan 5 milyara çıkacağı kaydedildi.