Yeni yasa Kırım’ı geri alma konusunda yardımcı olabilir

Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin yasanın kabul edilmesinin Kırım’ın geri alınması konusunda Ukrayna’nın pozisyonunu güçlendireceği yorumu yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2016 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2016 17:47
https://www.qha.com.tr/

Pilip Orlik Demokrasi Enstitüsü uzmanı Natalya Belitser, QHA’ya verdiği demeçte, Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin yasanın artık kabul edilmesi gerektiğini, yeni yasanın kabul edilmesinin Ukrayna’nın pozisyonunu güçlendireceğini ve uluslararası kuruluşların Kırım’ın Ukrayna’ya dönüşü konusunda daha aktif atılımlar yapmalarını sağlayacağını kaydetti.

Belitser, “Hatırlatmak isterim ki, (Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin) yasa değişikliği geriye dönük olsa bile Kırım’ın yasa dışı işgali konusunda Ukrayna’nın elini ciddi şekilde güçlendirecektir. Çünkü Kırım yerli halkın toprağıdır ve orada o halkın izni olmadan hiçbir şey yapılamaz. Söz konusu yasanın bu konulara önem veren Birleşmiş Milletler ve sadece bu yıl içinde Kırım ve Kırım Tatarlarına ilişkin  2 bildiri kabul eden Avrupa Parlamentosu düzeyinde kabul edilmesi halinde yeni güvenilir argümanlar ve Rusya’nın Kırım’daki yasa dışı eylemlerinin kanıtlanmasında kolaylık sağlayacaktır. Dolayısıyla (Kırım Tatar halkının statüsüne ilişkin) yasanın kabulü yarımadanın Ukrayna’ya iadesi konusunda büyük öneme sahip olacaktır” şeklinde konuştu

İlk Rus askerleri Kırım’a 20 Şubat tarihinde girdi. Ukrayna Parlamentosu resmi düzeyde 20 Şubat 2014 tarihini Kırım ve Akyar'ın (Sivastopol) Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.   Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da 2014 yılının Mart ayında sözde referandum düzenlendiğinde Rusya ordusu ve askeri araçları Ukrayna’nın doğu sınırlarında toplandı, ayrıca hava kuvvetleri alarm durumuna geçirildi.   18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım sözde Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, sözde Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzalamışlardı.