Yanukoviç yeniden INTERPOL'un arananlar listesine girebilir

Yeni bulunan belgelere göre Yanukoviç hakkında INTERPOL tarafından tekrar uluslararası aranma ilan edilebilir.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2015 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2015 14:43
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna içişleri bakanı Arsen Avakov'un ZN.UA medya organına verdiği röportajda, Rusya'ya firar eden eski Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç hakkında başlatılan hukuki süreç kapsamında bulunan yeni belgeler, Yanukoviç'in Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) aranan kişiler listesine yeniden alınmasına sebep olabilir.

Avakov, bulunan belgelerin Yanukoviç'in aranan kişiler veri tabanında tekrar yer alması için yeterli olup olmadığı sorusunu, "INTERPOL, çok titiz çalışan bir kurum ve en ufak bir siyasi izi taşıyan durumlarda (keyfi, siyasi çıkarlar söz konusu ise) suç duyurusunda bulunmaz. Bu sebeple hiç kimsenin siyaset perdesi arkasına saklanamaması için somut ve net deliller gerekmekte" şeklinde cevapladı.

Avakov ayrıca, bulunan belge arşivinin geçen sene Yanukoviç'in şahsi avukatının ofisinde bulunan arşiv olmadığını ve tamamen farklı bir delil toplamanın neticesinde elde edildiğini kaydetti.

"Bu arşivde, Yanukoviç'in şahsi belgeleri, Tantalit ve MAKO şirketlerine ait belgelerin asılları, Mejigorye'deki villasının teknik şartnamesi ve diğer kilit dokümanları, önemli sayıda finansal mahiyet taşıyan çeşitli sözleşmeler, şirket mühürleri, İsviçre'den tutun ta Hong Kong'a kadar uzanan uluslararası şirket ağına giren firmaların faturaları ve diğer belgeler var. Bu dokümanlar, yerel mali izleme kurumu ve hem yerel, hem de uluslararası sorgu uzmanlarının çalışmasının yeniden aktive edilmesini mümkün kılacak.

Daha önce bildirildiği gibi, 16 Aralık günü Ukrayna Milli polis birimlerinin Ukrayna başsavcılığı desteği ile gerçekleştirdiği özel operasyon sonucunda eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in şahsı ve ailesinin mali faaliyetlerine dair oldukça büyük bir belge arşivi bulunmuştu. Bunun üzerine 21 ocak 2015 tarihinde INTERPOL teşkilatı, eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve yardakçıları hakkında uluslararası aranma ilan etti. Arananlar arasında eski Ukrayna başbakanı Nikolay Azarov, Yanukoviç'in oğlu Aleksandr, eski sağlık bakanı Raisa Bogatıryova, eski maliye bakanı Yuriy Kolobov ve UkrTelekom şirketinin eski müdürü Georgiy Dzekon da yer alıyordu.

Daha sonra, yani 21 temmuz 2015'te INTERPOL'ün Ukrayna bürosu, Ukrayna eski cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in aranmasına dair bilgilerin geçici olarak ulaşılmaz olduğu yönünde bir açıklama yaptı.

18 kasım 2015'te ise Ukrayna Başsavcılığı Soruşturma bölümü Özel Araştırma masası başkanı Sergey Gorbatyuk, INTERPOL'ün Euromeydan göstericilerinin katledilmesi ile ilgileri olan Yanukoviç ve yardımcıları hakkında uluslararası aramanın «siyaset güdümlü» olduğunun düşünülmesi sebebi ile başlatılmadığını söyledi.

Son olarak 16 Aralık 2015 günü yapılan operasyon neticesinde bulunan yeni belge arşivinin, Yanukoviç ve yandaşları hakkında INTERPOL tarafından tekrar uluslararası arama kararı verilmesi için geçerli bir delil olması bekleniyor.