Washington’dan Kırım’da cami baskınına sert tepki

ABD yönetimi, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’dan gelen haberlerin endişe verici olduğunu kaydederek Rusya’ya karşı yaptırımların gevşetilmesinin öngörülmediğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2016 11:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2016 11:33
https://www.qha.com.tr/

ABD yönetimi, 50’ye yakın Rus kolluk kuvveti görevlisinin Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Molodöjnoye kasabasında bulunan camiye Cuma namazı sonra baskın düzenleyerek 100’den fazla Müslümanı zorla alıp götürmesine sert tepki gösterdi.   ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Kırım’dan böyle haberlerin gelmesinden dolayı endişe duyuyoruz. Kırım Tatarları, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da baskı ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam ediyor” denildi.   Bunun dışında ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına karşı gerçekleştirilen diğer insan hakları ihlallerine de değinerek bunların arasında sorgu, arama, darp, yasa dışı tutuklama, polisin özel ev ve camilere baskın düzenlemelerinin yer aldığını kaydederek,  “Bu zulüm ve insan hakları ihlallerine son verilmeli" diye belirtti.

Açıklamada ayrıca, “Rusya’ya bir kez daha Kırım’ın işgaline son vermesi çağrısı yapıyoruz. Kırım’ın işgali nedeniyle Rusya’ya karşı uyguladığımız yaptırımlar, Moskova’nın işgale son vermesine dek yürürlükte kalacak” denildi.   6 Mayıs tarihinde avukat Emil Kurbedinov, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Akmescit’in Molodöjnoye kasabasındaki camiye Rus kolluk kuvvetlerinin Cuma namazı sonra baskın düzenleyerek 100’den fazla Müslümanı zorla alıp götürdüğünü bildirmişti. Daha sonra Rus polisinin Müslümanları bırakmak zorunda kaldığını söyleyen Kurbedinov, Müslümanlara karakola gelme talimatı verildiğini kaydetmişti.   Olayı yorumlayan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rus işgalcilerin, diğer dinlerin mensuplarına karşı uygulamadığı sadece Kırım Müslümanlarına karşı uyguladığı bu tür ayrımcılık eylemlerinin, Rus işgalcilerin Kırım Tatarlarını korkutmak, onurlarını ve haysiyetini aşağılamak amacıyla yaptığı kasıtlı bir baskı olduğunu söyledi.   Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ise tehdit ve şiddeti her fırsatta kullanan Rus yönetiminin Kırım Müslümanlarını işbirliğine zorlamaya çalıştığı fikrini paylaştı.