Wagner'in Voronej bölgesini kontrol altına aldığı ileri sürüldü!

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'in Rostov bölgesinin ardından Voronej bölgesini de kontrol atına aldığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2023 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2023 16:06
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan siyasi ve askeri kriz büyümeye devam ediyor. Wagner'in, Rostov'un ardından Voronej bölgesindeki askeri tesisleri ele geçirdiği ileri sürüldü.

Reuters haber ajansına konuşan bir Rus yetkili, Wagner Grubu'nun Moskova’dan 500 kilometre uzaklıkta olan Voronej bölgesindeki askeri tesisleri kontrol altına aldığını aktardı. BBC’ye konuşan bir başka kaynak da bu bilgiyi doğrulayarak, “Her şey Rostov’daki gibi” değerlendirmesinde bulundu. 

Bunun yanı sıra sosyal medyada Voronej bölgesinde duyulan çatışma sesleri ve görüntüleri yayımlandı. Ayrıca bazı kaynaklar Rus askerlerin, Voronej'de toplu halde Wagner Grubu’na teslim olduğunu bildirdi.

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, 23 Haziran 2023 tarihi akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

Rusya'nın başkenti Moskova'da ordu alarma geçti! Askeri araçlar Duma önünde!https://t.co/Wyc0Rg1d3X pic.twitter.com/6EJ0IfuK0D

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 23, 2023

PUTİN: İSYANCILAR CEZALANDIRILACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin faaliyetlerini, “isyan, ihanet, vatan hainliği, vatana ve milletin sırtına vurulan bir darbe” olarak nitelendirdi.

Orduya karşı silaha sarılan herkesin "hain" olduğunu belirten Putin, “Silahlı isyan girişiminde bulunan bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, silahlı isyanı organize edenleri etkisiz hale getirmek için gerekli emri aldı” açıklamasını yaptı.