Wagner birlikleri, Rostov'dan ayrıldı!

Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, dün ele geçirdiği Rostov'dan ayrıldı. Lukaşenko'nun arabuluculuğunda Putin ile anlaştığı ileri sürülen Prigojin'in Belarus'a gitmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 10:47
Haber Güncellenme Tarihi: 25.06.2023 10:47
https://www.qha.com.tr/

Rusya'da savaş suçlusu paralı asker şirketi Wagner Grubu birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda iç çatışma çıktı. Ülkede, Rostov ve Voronej'de kontrolü ele alan Wagner birliklerinin durdurulması için Rus ordusu alarm durumuna geçti. Ordu ile Wagner arasındaki çatışmalar nedeniyle siviller, Rostov bölgesini terk etmeye başladı.

Ancak akşam saatlerinde beklenmeyen bir gelişme yaşandı. Wagner Grubu Moskova’ya 200 kilometre yaklaştığı sırada Yevgeniy Prigojin birliklerini geri çekeceğini açıkladı. İlgili açıklama Wagner Grubu lideri Yevgeniy Prigojin’in Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile gerçekleştirdiği müzakerelerden sonra yapıldı. Müzakerelerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla yapıldığı öğrenildi.

WAGNER BİRLİKLERİ GERİ ÇEKİLDİ

Prigojin ve birlikleri, kontrol altına aldıkları Rostov'dan ayrıldı. Rostov Bölge Valisi Vasiliy Golubev, sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Wagner konvoyunun saha kamplarına yöneldiğini ve Rostov'dan ayrıldığını açıkladı. Wagner birlikleri ele geçirdikleri, Rusya Güney Askeri Bölge Karargâhı'nı da boşalttı.

Öte yandan, Rusya'yı karıştıran ve Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'a meydan okuyan Wagner lideri Prigojin'in Rostov'dan ayrıldığı fotoğraf yayımlandı.

TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU REJİMİ KALDIRILACAK MI?

Rusya'daki iç karışıklık ve çatışma durumu nedeniyle dün başkent Moskova ve iki bölgede ilan edilen terörle mücadele operasyonu rejiminin de kaldırılacağı öğrenildi.

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

PUTİN: İSYANCILAR CEZALANDIRILACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin faaliyetlerini, “isyan, ihanet, vatan hainliği, vatana ve milletin sırtına vurulan bir darbe” olarak nitelendirdi.

Orduya karşı silaha sarılan herkesin "hain" olduğunu belirten Putin, “Silahlı isyan girişiminde bulunan bütün suçlular kaçınılmaz olarak cezalandırılacaktır. Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri, silahlı isyanı organize edenleri etkisiz hale getirmek için gerekli emri aldı” açıklamasını yaptı.

REFAT ÇUBAROV: RUSYA'DA OLASI İÇ SAVAŞIN BAŞLANGICINA TANIKLIK EDİYORUZ

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Kırım Haber Ajansına Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan iç çatışmayı değerlendirdi. Çubarov, savaş suçlusu Prigojin'in Putin'in kontrolünden çıktığını kaydetti ve Rusya'da iç savaşın başlangıcına tanıklık edildiğini vurguladı.

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, Rusya'daki Wagner isyanını QHA'ya değerlendirdi "Rusya'da olası iç savaşın başlangıcına tanıklık ediyoruz"https://t.co/jAi3yajfeE pic.twitter.com/9esB9NO68Q

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 24, 2023