Vladimir Putin'den Türk Akımı açıklaması

Putin: "Türk Akımı projesini gerçekleştirmek niyetindeyiz..."

Haber Giriş Tarihi: 10.10.2016 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 10.10.2016 16:38
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İstanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Konferansı'nda konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk Akımı projesini görüştüklerini söyleyerek, projeyi hayata geçirmek istediklerini ifade etti.

Ülkesinin enerji sevkiyatı açısından güvenilir olacağını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin, "Bugünkü ziyaret çerçevesinde Türk partnerlerimiz ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile detaylı olarak konuştuk, konuşuyoruz ve Türk Akımı’nı uygulamak niyetindeyiz” dedi.

Eylül ayında Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı doğalgaz boru hattının denizden geçecek bölümünün inşası için diplomatik kanallar vasıtasıyla Türkiye'den ilk iznin alındığını duyurmuştu.

1 Aralık 2014 tarihinde Gazprom ve BOTAŞ Rusya’dan Türkiye’ye Karadeniz üzerinden yıllık 63 milyar metreküp kapasiteli bir boru hattının inşası konusunda Mutabakat Zaptı imzalamıştı. 1100 kilometre uzunluğunda olacak boru hattı Türk Yunanistan sınırına 47 milyar metreküp gaz taşıyacak.

Türkiye, Almanya’dan sonra Gazprom ile ticaret yapan ikinci büyük ülke haline geldi. 2014 yılında Gazprom Türkiye’ye 27,4 milyar metreküp gaz sattı. Rusya’dan Türkiye’ye direk gaz nakli halen Mavi Akım hattı üzerinden yapılıyor.