Vize rejimi sıradan Ukraynalılara zarar verecek

Rusya’nın eski milletvekili İlya Ponomaryov, Rusya ile vize rejimine geçişin Ukrayna halkına zarar vereceği fikrini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2016 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2016 12:37
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna'da Rusya ile vize rejimine geçiş konusunda tartışmalar gündemde yer almaya devam ederken, Rus muhalif İlya Ponomaryov, Ukrayna’nın Rusya ile vize rejimine geçme kararının öncelikle sıradan Ukraynalılara zarar vereceğini kaydetti.

Obozrevatel haber portalına konuşan Ponomaryov, “Kırım’la ilgili büyük sıkıntılar olacağı görüşündeyim. Rusya Federasyonu’nun da Ukrayna’ya vize uygulayacağından şüphem yok. Bu da ailelerin bölünmesi demek, ve Kırım’da kalan insanlar oraya vizesiz giremez. Bu da Ukrayna vatandaşlarının Kırım’a girebilmeleri için Rus pasaportu almalarının daha kolay olmasına yol açacaktır. Rusya bundan toplu şekilde faydalanacaktır ki, bu da ülkenin (Ukrayna’nın) milli güvenliği için tehlikelidir” dedi.

Bunun yanı sıra Rusya’da çalışan ve Ukrayna’ya para gönderen çok sayıda Ukrayna vatandaşının olduğuna işaret ederek, “Tüm bunlar Ukrayna’daki ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyecktir” diye konuştu.

İlya Ponomaryov, Mart 2014’te Kırım’ın ilhakına karşı çıkan tek Rusya Federasyonu Devlet Duması milletvekiliydi. 7 Nisan 2015 tarihinde Duma milletvekili İlya Ponomaryov’un dokunulmazlığını kaldırdı. Haziran 2015’te Rusya Soruşturma Komitesi, İlya Ponomaryov’a karşı dava açtı. Rusya Soruşturma Komitesi Basın Servisi’nden 9 Haziran tarihinde yapılan açıklamada, davanın Rusya Ceza Kanunu’nun 5. Bölümü 33. Maddesi ve 4. Bölümü 140. Maddesi (zimmete geçirmekte suç ortaklığı) gereğince açıldığı belirtildi.

Ponomaryov, Haziran ayında Ukrayna’da oturum izni aldığını bildirdi.

Birçok Ukraynalı Rusya ile vize rejimine geçişin ülkeyi dış saldırıdan koruyacağını savunurken, birçok Rus siyasi mülteci vize uygulamasına karşı çıkıyor.

Örneğin QHA’ya konuşan Olga Kurnosova, Rusya’nın karşılık olarak Ukrayna’ya vize uygulaması durumunda Ukrayna vatandaşlarının Kırım’a girebilmeleri için Rus konsolosluklarına vize başvurusunda bulunmak zorunda kalacağını, bunun da onların dolaylı olarak kırım’ın artık Rusya toprağı olduğunu kabul etmeleri anlamına geleceğini dile getirdi.

Ayrıca Rusya’nın bunu propaganda amaçlı kullanacağını ifade eden Kurnosova, vize uygulanması durumunda Rusya yönetimi tarafından takibata uğrayan Rus muhaliflerinin Rusya’yı terk etmelerinin zorlaşacağını kaydederek, “Böyle bir olay yaşadım. Acil şekilde çıkış yapmam gerekiyordu. İtalya’dan davet geldi ama vize işlemleri için zamanım yoktu. Bu nedenle ülkeyi Rusya’nın vize uygulamadığı Ukrayna’dan geçerek terk ettim” dedi.