Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta dün başlayan NATO Zirvesi'nin ilk gününde yayımlanan bildiride, Rus saldırıları altındaki Ukrayna ve İsveç'in NATO'ya üyeliği, terörle mücadele ve NATO ülkelerinin Rusya'ya karşı takınacağı tutumun öne çıktığı konular yer aldı.
İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ
Bildiride, "İsveç'i ittifakın tam üyesi olarak karşılamayı dört gözle bekliyoruz. Bu kapsamda NATO Genel Sekreteri (Jens Stoltenberg) Türkiye Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ve İsveç Başbakanı (Ulf Kristersson) arasında varılan anlaşmayı memnuniyetle karşılıyoruz" ifadeleri kullanıldı. Türkiye'nin en büyük güvenlik kaygısı olan terör faaliyetlerine dikkat çekilen açıklamada, terörün koşul gözetmeksizin reddedildiği vurgulandı.
"UKRAYNA'NIN GELECEĞİ NATO'DADIR"
Ukrayna'ya 2008 Bükreş Zirvesi'ndeki NATO taahhüdünün anımsatıldığı bildiride, "Ukrayna'nın kendi güvenlik düzenlemelerini seçme hakkını tamamen destekliyoruz. Ukrayna'nın geleceği NATO'dadır" denildi. Ayrıca bildiride, Montrö Boğazlar Sözleşmesine verilen desteğin altı çizilerek, Karadeniz'deki gelişmelerin takip edileceği belirtildi.
RUSYA'YA SAVAŞI DERHAL DURDURMA ÇAĞRISI
NATO liderleri, 24 Şubat 2022 itibarıyla Ukrayna'ya topyekun işgal girişimi ve savaş başlatan Rusya'ya karşı bölgedeki gerginliğin azaltılması için iletişim kanallarının açık tutulacağını ifade etti. Rusya'nın Kırım dahil Ukrayna topraklarındaki yasa dışı ilhakının tanınmayacağı, Rusya'nın savaş suçları için hesap sorulacağı vurgulanan bildiride, savaşın derhal sonlandırılması ve Rus kuvvetlerinin Ukrayna'dan çekilmesi için çağrı yapıldı.
Ukrayna'nın güvenliğine atıf yapılan bildiride, "Ukrayna'nın NATO ile daha fazla bütünleşmesini desteklemek için genişletilmiş bir destek paketi üzerinde anlaştık. Siyasi diyalog, angajman, işbirliği ve Ukrayna'nın Avrupa-Atlantik'teki NATO üyeliği hedeflerini ilerletmek için müttefikler ve Ukrayna'nın eşit üyeler olarak oturduğu yeni bir ortak organ olan NATO-Ukrayna Konseyi'ni kurmaya karar verdik" ifadelerine yer verildi.
"RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAH NİYETİNİ KINIYORUZ"
Öte yandan, Rusya'nın Belarus sınırına nükleer silah konuşlandırması konusu da bildiride yer aldı. Metinde, "Rusya'nın sorumsuz nükleer söylemlerini ve zorlayıcı nükleer sinyallerini kınıyoruz" vurgusu yapıldı. "Saldırgan tutumları karşısında Rusya'yı bir partner olarak göremiyoruz" sözlerinin yer aldığı bildiride, Rusya'nın saldırgan tavırlarına son vermesi gerektiği belirtildi.