Bekir Bozdağ Kırım Platformu 3. Parlamenter Zirvesi’nde konuştu

TBMM Başkan Vekili ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, Uluslararası Kırım Platformu 3. Parlamenter Zirvesi’ne katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 18:08
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 18:08
https://www.qha.com.tr/

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkan Vekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Şanlıurfa Milletvekili Bekir Bozdağ, Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Uluslararası Kırım Platformu 3. Parlamento Zirvesine’ne katıldı.

Zirvede Türkiye adına ayrıca, Türkiye-Litvanya Parlementolararası Dostluk Grubu Başkanvekili ve Ordu milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak ve Türkiye’nin Riga Büyükelçisi Şule Öztunç yer aldı.

Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics tarafından heyet başkanları onuruna verilen resepsiyona katılan Bozdağ, Letonya Cumhurbaşkanı Edgars Rinkevics, Ukrayna Parlamentosu Başkanı Ruslan Stefançuk (Ruslan Stefanchuk) ve Letonya Parlamentosu Başkanı Daiga Mierina başta olmak üzere toplantıya katılan heyet başkanlarıyla bir araya geldi.

Zirvede konuşan Bozdağ, süregelen Ukrayna-Rusya Savaşı ve Kırım Tatarları hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve Türkiye’nin Ukrayna’ya ve Kırım Tatarlarına olan desteklerini yineledi.

“UKRAYNA'DAKİ ÇATIŞMA 10 YIL ÖNCE KIRIM'IN HAKSIZ VE YASADIŞI İŞGALİYLE BAŞLADI”

Bozdağ, zirve kapsamında yaptığı konuşmada, Ukrayna'nın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde kırk yıla yaklaşıldığın kaydederek, "Hepimiz biliyoruz ki, Ukrayna'nın haklı mücadelesi 24 Şubat'ta başlamadı. Devam eden çatışma on yıl önce Kırım'ın haksız ve yasadışı işgaliyle başladı. Kırım’ın 2014’te işgal edilmesinden bu yana Türkiye, Ukrayna’nın en güçlü destekçilerinden biri olmuştur. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, birliğine ve bağımsızlığına yönelik güçlü desteğimiz her geçen gün daha da artmaktadır." dedi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun üstlendiği öncü rolden büyük memnuniyet duklarını belirten Bozdağ, "Ukrayna'da aranılan barışın sağlanması sadece bölgemiz için değil, tüm ulusal toplum için büyük önem taşıyor. Türkiye, öncülük diplomasi anlayışı ile devam eden savaşa çözüm bulma çabası içindedir. Nitekim uluslararası hukukun temel ilkelerini dikkate alacak bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Türkiye, Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ve bağımsızlığının korunması için elinden gelen her türlü desteği sağlamaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

"Ek olarak, Ukrayna'nın özgürlüğü için mücadele etmek üzere her türlü desteği sunacağız. Yeniden yapılanma süreci bundan sonra gelecektir." diyen Bozdağ ayrıca, "Tatar kardeşlerimizin anavatanları olan Kırım'a geri dönmeleri, barış ve güvenlik içinde yaşamaları için her zaman yanlarında olacağız.” şeklinde konuştu.

BOZDAĞ'DAN KTMM BAŞKAN YARDIMCISI NARİMAN CELAL'E TEŞEKKÜR

Öte yandan Bozdağ konuşmasında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal'e de yer vererek, teşekkür etti.