Van Rompuy, Ukrayna’nın federalleşmesinden söz etmeye başladı

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 13:00
https://www.qha.com.tr/

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy'a göre, Avrupa Birliği Ukrayna krizinden öyle bir çıkış yolu bulmalı ki bunun sonucunda devlet ya ademi merkeziyetçi ya da federal yapıya sahip olsun.

Herman Van Rompuy yaptığı açıklamada, “Minsk’te 5 Eylül tarihinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasından bu yana binden fazla insan hayatını kaybetti. Bunu artık ateşkes olarak adlandırmıyorum. Her şeyin olduğu gibi kalması durumunda yeni bir ateşkes rejiminin sonucu da aynı olacak” dedi.

Rompuy, “Ukrayna için, ademi merkeziyetçi yapıya sahip (ya da federal) bir devlet olması için kapsamlı bir kararın alınması gerekiyor” diye kaydetti.

Halkının çoğunun isteğine uygun olarak Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne yakından ilişki kurulmasının kilit rol oynadığını belirten Herman Van Rompuy, ülkenin, ortak tarihi, kültürü, dili olan Rusya’yla doğru ilişkileri kurması gerektiğini dile getirdi.

Ayrıca Herman Van Rompuy, taraflara, aralarındaki diyalogda siyasi güvene dönmeleri çağrısı yaptı. Özelikle, “Oslo 1993” formatında kilit tarafların katılımıyla yuvarlak masa toplantısının yapılmasını teklif eden Herman Van Rompuy, aksi takdirde Ukrayna krizinin sonuçlarının Avrupa için Balkan savaşlarının sonuçlarına benzeyeceği fikrini paylaştı.