Uygur Soykırımı'nın planlayıcısı Şi Cinping Türkiye'ye geliyor

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 12 yıl sonra 2025 yılı başında Türkiye'ye resmî bir ziyarette bulunacak.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2024 11:49
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2024 11:49
https://www.qha.com.tr/

Doğu Türkistan'da devam eden Uygur Soykırımı'nın planlayıcısı ve uygulayıcısı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 12 yıl sonra 2025 yılı başında Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlıyor.

Cinping'in ziyareti sonrasında ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2025 yılı ortalarındaki Şanghay Grubu Zirvesi'ne katılması bekleniyor.

SOYKIRIMIN GÖLGESİNDE İLİŞKİLER

Şi Cinping’in Türkiye ziyaretinin gündeminin iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler olması beklenirken, görüşmenin ayrıca Doğu Türkistan'daki Uygur Türkleri üzerindeki baskıların da uluslararası arenada gündeme gelmesine neden olacağı düşünülüyor.

Türkiye'de en son görüşmenin gerçekleştiği 2012 yılında büyük bir protokolle konuk edilen Şi Cinping'in ziyaretinde, ikili ilişkilerin gelişmesi için üst düzey temasların sürdürülerek stratejik güvenin arttırılması, gerçekçi iş birliği genişletilerek ortak gelişmenin gerçekleştirilmesi, kültürel iletişim sıkılaştırılarak halklar arasındaki dostluğun güçlendirilmesi ve çok taraflı iş birliğinin güçlendirilerek, ortak çıkarların korunması gibi başlıklar ele alınmıştı.