Uygur aktivistten Birleşik Krallık Dışişleri Bakanına tepki!

Dünya Uygur Kongresinin Birleşik Krallık Direktörü Rahime Mahmut, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy’nin Çin'e yönelik ziyareti sonrası açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2024 10:40
https://www.qha.com.tr/

Uygur aktivist Rahime Mahmut, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy’nin Çin'e yönelik ziyaretinin ardından Lammy'nin açıklamalarını eleştirdi. İngiliz İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi sonrasında Birleşik Krallık’ın politikasında değişimlerin olacağını umduğunu söyleyen Mahmut, hayal kırıklığına uğradığını belirtti. Mahmut, "Çok, çok hayal kırıklığına uğradım, topluluk çok büyük bir hayal kırıklığı içinde.” dedi.

Mevcut hükûmeti eski muhafazakâr hükûmetler ile karşılaştıran aktivist Mahmut, “Bunca yıl muhafazakâr hükûmetlerin büyük sözleri vardı ama çok az eylemi vardı. Ne yazık ki, İşçi Partisi iktidara geldikten sonra büyük kelimeler bile duymadım." dedi.

HÜKÛMETTEN GERİ ADIM

İngiliz İşçi Partisi iktidara gelmeden önce, Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği soykırıma dikkat çekerek, hükûmeti Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla bu soykırımın tanınmasını istemeye çağıran bir Avam Kamarası önerisini desteklemişti. Bununla birlikte Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Lammy, muhalefetteyken Uygurlara yönelik olarak uygulanan eylemlerin soykırım olarak ilan edilmesini önermişti.

Görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda Bakan Lammy, bu görüşmelerin gelişmelerin bir başlangıcı olduğunu söyledi. Ayrıca Bakan Lammy, soykırım ifadesini kullanmadan Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlaline değindiklerini iddia etti. Söz konusu konuyu gündeme taşıdıklarını ifade eden Bakan, açıklamalarında pasif bir yaklaşım sergiledi.

Bakan Lammy’nin Çin'e yapmış olduğu ziyaret sonrası açıklamalarında, Lammy'nin Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yapılan kötü muameleyi tartıştığı belirtildi. Buna rağmen, Birleşik Krallık hükûmetinden bir kaynağın The Guardian’a verdiği bir demece göre; soykırım kararının, yetkili uluslararası mahkemelerce verilmesi gereken bir karar olduğu söylendi. 

Ana vatanına dönemeyen ve kardeşi iki yıldır Çin'in toplama kampında tutulan Mahmut, Birleşik Krallık hükûmetinin harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Mahmut, Birleşik Krallık'ı, Çin'in eylemlerini soykırım olarak etiketlemede ve bölgede zorla çalıştırılarak yapılan malların ithalatını durduran ABD'yi takip etmeye çağırdı.