Umerov: Otoriter Rusya’nın dağılması, köleleştirilmiş halklara bağımsız gelecek kurma şansını sağlayacak

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, otoriter Rusya’nın dağılmasının, Rusya tarafından baskılara maruz kalan halklara bağımsız bir gelecek kurma şansı vereceğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2023 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2023 16:23
https://www.qha.com.tr/

Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov, Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan siyasi ve askeri krizi değerlendirdi. Umerov, "Otoriter Rusya’nın dağılması, yüzlerce köleleştirilmiş halka bağımsız gelecek kurma şansını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Rusya'da savaş suçlusu Wagner birlikleri ile Rus ordusunun birbirine girmesi sonucunda çıkan siyasi ve askeri kriz büyümeye devam ediyor. Rusya lideri Putin, bu sabah yaptığı açıklamada Wagner'i "hain" ve "isyancı" ilan ederek; Rus ordusunun, silahlı isyanı organize edenlerin cezasını vereceğini duyurdu. Bunun üzerine Wagner lideri Prigojin, bir video mesaj paylaşarak; Putin'in suçlamalarına yanıt verdi. Prigojin, Wagner'in Rus vatanseverlerden oluştuğunu ifade ederek Wagner savaşçılarının teslim olmayacağını vurguladı. 

RÜSTEM UMEROV: İMPARATORLUĞUN BİR AN ÖNCE YIKILMASINI BEKLİYORUZ

Rusya’da gelişen iç çatışmayı değerlendiren Ukrayna Varlık Fonu Başkanı, Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov şu ifadeleri kullandı:

“İzliyoruz, imparatorluğun bir an önce yıkılmasını bekliyoruz. Bugün otoriter Rusya'nın çöküşü, orada yaşayan yüzlerce köleleştirilmiş halk için özgür ve bağımsız bir gelecek kurma şansı sağlayacaktır. Askeri liderlikteki mevcut iç çekişme, Kırım ve Ukrayna'nın geçici Rus işgali altında bulunan tüm bölgelerinin özgürlüğüne kavuşmasına doğru atılan bir başka adımdır.

Ayrı olarak, Rusya Federasyonu'nda bugün yaşanan olaylar bağlamında geçici olarak işgal altındaki bölgelerde yaşayan Ukrayna vatandaşlarına seslenmek istiyorum: Hiçbir terör örgütünün yanında yer almayın. Bu, Rus ordusu ve Wagner Grubu için geçerlidir. Bunların hepsi Ukrayna'nın düşmanıdır.”

WAGNER VE RUS ORDUSU BİRBİRİNE GİRDİ

Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin'in savaş suçlarının ortağı Wagner paralı asker şirketinin lideri Yevgeniy Prigojin arasındaki gerginlik, aylardır dünya kamuoyunun gündemindeydi. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'da topyekun savaş başlatmasının ardından cephede Wagner ve Rus ordusu arasındaki sürtüşme gün yüzüne çıktı. 

Yevgeniy Prigojin, dün akşam saatlerinde sosyal medya üzerinden bir açıklama yaparak, Rus ordusunun, Wagner'in cephe gerisindeki bazı karargâhlarını vurduğunu ileri sürdü. Prigojin, Rus komuta kademesi ve Kremlin idaresi hakkında ağır suçlamalarda bulundu. Bunun üzerine Prigojin hakkında, Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından silahlı isyan çağrısı yapmak suçundan soruşturma açıldı.

Rus ordusu, Moskova'ya ilerleyen Wagner'i durdurmaya çalışıyor! Rus ordusu, Wagner birliklerini durdurmak için Moskova bölgesindeki Serpukhov yakınlarında bir köprüde savunma pozisyonları aldıhttps://t.co/f5iXPYTf7R pic.twitter.com/1cmmIsY2sn

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 24, 2023

1993 YILINDAN BERİ İLK KEZ: TANKLAR MOSKOVA SOKAKLARINDA

Bunun yanı sıra, Rusya’nın başkenti Moskova’da 1993 yılından beri bir ilk yaşandı. Rus ordusuna ait tanklar, Rusya Devlet Dumasını korumak için şehir merkezine doğru hareket etti. Moskova’daki hareketlilik bununla da sınırlı kalmadı. Başkentte bulunan Rusya Savunma Bakanlığı binasını korumak için özel kuvvet birlikleri olay yerine doğru harekete geçti. Ülkede başkent Moskova, Moskova bölgesi ve Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu" rejimi uygulamaya konuldu.

Rusya'nın Voronej bölgesinde Wagner birlikleri ile Rus ordusu arasında çatışma yaşandı. Wagner, Voronej'i kontrol altına aldığını açıkladıhttps://t.co/pAzBO4wFmG pic.twitter.com/cfpxMll0wQ

— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) June 24, 2023

WAGNER: YAKINDA YENİ BİR BAŞKANIMIZ OLACAK

Ayrıca, Wagner'in Telegram hesabından bu sabah yapılan açıklamada, "Putin yanlış seçim yaptı. Onun için daha da kötüsü. Yakında yeni bir başkanımız olacak" denildi.