Ültimatom işe yaramadı: Putin o kararı imzaladı

Putin,Rusya ve ABD arasında imzalanan 'Plütonyum'un Yönetilmesi ve İmha Edilmesi' anlaşmasının askıya alınmasını öngören yasayı imzaladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2016 19:53
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2016 19:53
https://www.qha.com.tr/

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yle yapılan nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumun imha edilmesini öngören anlaşmanın askıya alınmasına ilişkin federal yasayı imzaladı.

Yasa 31 Ekim’de Rusya devletinin resmi sitesinde yayınlandı. Söz konusu yasa 19 Ekim’de Rusya Devlet Duması ve 26 Ekim'de Rusya Federasyon Konseyi tarafından onaylanmıştı. Yasa resmi olarak yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Rusya ve ABD, 29 Ağustos 2000'de nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumu imha etme konusunda anlaşmıştı. Anlaşmanın alındığı kararda ABD, "Rusya'ya karşı giriştiği dostane olmayan hamlelerle stratejik istikrara tehdit oluşturmakla" suçlandı. Rusya'nın da bu duruma karşı "acil güvenlik önlemleri" alması gerektiği belirtildi.

Anlaşmaya göre her iki taraf da, 34 ton zenginleştirilmiş plütonyumu reaktörlerde yakarak yok edeceklerdi.

3 Ekim’de Putin, Washington’dan Rusya’ya karşı uygulanan tüm yaptırımları iptal etmesini ve 2009'daki Magnitskiy Yasası'ndan doğan zararlar ile ambargodan dolayı alınan zararları tazmin etmesini talep etmiş, aksi taktirde  ABD'yle yapılan plütonyum anlaşmasını askıya almakla tehdit etmişti.

Rusya’nın Kırım’ı 2014’te işgal etmesi ve Ukrayna’da ayrılıkçılara destek vermesinden dolayı ABD Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.

 

ABD'nin Magnitsky Yasası

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'nin, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.

Bu kapsamda 2012 yılında ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.